Stig Östlund

torsdag, september 23, 2010

Den första planen på att leta efter en planet bortanför Uranus blev känd år 1840.
Denna den nya planetens position räknades första gången fram av J C Adams vid Cambridgeuniversitetet 1845. Även fransmannen Leverrier nåddes ungefär samma resultat.
På basis av Leverriers beräkningar upptäckte Galle och D'Arrest planeten Neptunus den 23 september 1846 vilken dag alltså står som Neptunus upptäckt.
Galileo hade mycket tidigare upptäckt Neptunus men tagit planeten som en stjärna.
Neptunus förblev relativt okänd ända tills 1989 då rymdsonden Voyager 2 passearde den
Neptunus är nästan fyra gånger så stor som jorden och den mest avlägsna med ett medelavstånd från solen på ungefär 4,5 miljard km. Neptunus och Uranus liknar varandra i mycket och kan sägas vara tvillingar om än inte enäggstvillingar; bl.a. har Neptunus större massa
Neptunus har minst 13 månar. Störst av de kända månarna är Triton som upptäcktes inte långt efter upptäckten av Neptunus.
Vi kan inte se Neptunus med blotta ögat, den ligger alltför långt borta. I kikare framträder Neptunus som en svag stjärna.
Gasjättarna Jupiter, Uranus och inte minst Saturnus har ringar; så ock Neptunus.
Någon gång omkring år 2016 hoppas man kunna sända upp rymdsonden Neptune Orbiter enbart för Neptunus (och Triton) och få svar på många frågor. Tidigast 2024 är Neptune Orbiter framme.


Bilden: Neptunus. Metan i dess atmosfär är förklaringen till den vackra blå färgen.
Fläcken som syns, "Den stora mörka fläcken" påminner om  Jupiters "Stora röda fläck" men är hälften så stor. Pga det stora avståndet till solen är omloppstiden lång; det tar 165 år att göra ett varv runt solen.

Bloggarkiv