Stig Östlund

fredag, september 24, 2010

Avandia

Läkemedlet Avandia, med sitt innehåll av rosiglitazon, som används för behandling av  typ 2-diabetes hos vuxna.

Igår kunde vi läsa på Läkemedelsverkets hemsida att mediciner som innehåller rosiglitazon, dvs Avandia, Avandamet och Avaglim, dras in tillfälligt i hela EU. Orsaken är att rosiglitazon kan ge en ökad risk för hjärt-kärlbiverkningar. Den tillfälliga indragningen sker efter en noggrann utredning och på rekommendation av den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) vetenskapliga kommitté (CHMP). Försäljningen av Avandia, Avandamet och Avaglim kommer att upphöra inom loppet av de närmaste månaderna. Uppskattningsvis behandlas för närvarande omkring 5000 patienter i Sverige med Avandia eller Avandamet.

Några dagar tidigare kunde man läsa på Läkemedelsverkets hemsida bl.a. läsa: Nyttan med rosiglitazon (Avandia) och pioglitazon (Actos) vid behandling av typ 2 diabetes överväger riskerna. Det fastslår den europeiska läkemedelsnämnden CHMP efter en omfattande utredning.

De omkring 5000 patienterna i Sverige må känna lite oro. Eller?

I går kunde man i AffärsVärlden läsa: Glaxosmithklines diabetespreparat Avandia får fortsatt säljas på den amerikanska marknaden men med restriktioner, enligt beslut från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, på torsdagen. Det rapporterar Bloomberg News. FDA:s beslut var i linje med vad en rådgivande panel rekommenderade i juli. Enligt FDA måste GSK lägga till fler varningstexter. FDA:s bedömning är att användningen av Avandia kommer att vara betydligt begränsad. GSK:s försäljning av Avandia var 1,1 miljarder dollar under 2009.

Idag kan den som vill fördjupa sig lite i USA:s syn på saken, läsa en artikel (eventiuellt ladda ner på PDF-fil) på  The New England Journal of Medicines (NEJM) hemsida. En artikel med titeln med titeln ¨'Regulatory Action on Rosiglitazone by the U.S. Food and Drug Administration':
http://healthpolicyandreform.nejm.org/?p=12698&query=OF

Ur FASS: "--- Avandia ingår i läkemedelsförmånerna endast för patienter som först har provat metformin, SU eller insulin, eller där dessa inte är lämpliga.

Texten är baserad på bipacksedel: 2010-05–26.
Innehåll (Läs mer om innehåll)
Verksamt ämne: rosiglitazon 4 mg resp. 8 mg (i form av rosiglitazonmaleat).
Övriga ämnen: ---"
Tillverkare: Glaxo Wellcome Production, Z.I. Du Terras, 53100 Mayenne, Frankrike


Glaxo Wellcome S.A., Avenida de Extremadura 3, 09400 Aranda de Duero, Burgos, Spanien

Bloggarkiv