Stig Östlund

tisdag, september 21, 2010

Vitamin B12 och folat skyddar inte

Det har länge hävdats att tillskott av vitamin B12 och folat (vitamin "B9") skulle ha en skyddande effekt mot hjärt–kärlsjukdom – också ett starkt argument i marknadsföringen av preparaten. Men detta stämmer inte. Det slås fast i den hittills största studien inom fältet./Läkartidningen


Läs mer:  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14995

Men...
Folat/folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat/folsyra ger blodbrist (anemi).
Folat behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Kvinnor som har låga halter folat i blodet när de blir gravida löper ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck. Därför rekommenderas kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta 400 mikrogram folsyra i form av vitamintabletter. Livsmedel som innehåller mycket folat är till exempel (de blåmarkerade äter jag relativt myccket av, och det "känns bra"), källa

Livsmedelsverket:
baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser,
gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat,
kål som broccoli varje dag [liksom morötter], brysselkål, blomkål ofta rotfrukter som kålrot, rödbetor andra grönsaker som röd paprika, majs frukt (det blir mest  äpplen varje dag) som apelsin, kiwi, honungsmelon bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär (uppvuxen på svartvinbärssaft),
fullkornsprodukter, som bröd varje dag, råris någon gång emellnåt, fullkornsgryn varje dag, filmjölk och yoghurt, leverpastej och lever. Summa sumarum: jag vill också känna mig duktig.

Bloggarkiv