Stig Östlund

lördag, september 18, 2010

Cykla mer

---------------------------------------------------


Cykla mera! Det finns många bra anledningar att cykla mer, här kommer några av dem:



1. Lättillgängligt- Du behöver inte passa tider, det är bara att sätta sig på cykeln och trampa iväg!
2. Skonsamt. Att cykla är skonsamt för leder, knän och rygg. Har du problem med att springa – pröva att cykla istället, det brukar fungera för de allra flesta.
3. Bra för hälsan. När du cyklar tränar du din kondition, muskelstyrka, koordination och balans. Du minskar risken att drabbas av vällevnadssjukdomar om du cyklar regelbundet. Dessutom blir du piggare och gladare. Vi behöver röra på oss minst 30 minuter varje dag, att cykla är en perfekt sätt att få in motion i vardagen.
4. Kaloriförbrännande. En halvtimmes cykeltur i måttligt tempo förbränner cirka 150 kcal. En halvtimmes cykling om dagen kan göra dig 5-6 kilo lättare på ett år förutsatt att du äter och rör på dig som du brukar för övrigt. Ju längre tid du cyklar och ju högre intensitet du har desto fler kalorier förbränner du.
5. Snygga ben. Cykling ger starka, snygga ben. Lår, vader och rumpa får bra träning när du cyklar. Om du dessutom står upp när du cyklar tränas även bål och armar.
6. För alla. Stora som små kan lära sig cykla. Det finns många specialcyklar till exempel trehjulingar för vuxna, liggcyklar och cykelvagnar. Tandemcykling är utmanande och kul att pröva om man vill cykla tillsammans på ett nytt sätt.
7. Billigt transportmedel. Cykel är ett billigt transportmedel och det går snabbt att ta sig fram med cykeln. Köer i rusningstrafiken går snabbt att cykla förbi. Det är mycket lättare att hitta parkering för en cykel än för en bil. Känns det motigt att börja cykla till jobbet? Börja med att cykla en dag i veckan. Passa på när det är fint väder så känns det genast roligare. Det är bra att ha lite tid för sig själv före och efter varje arbetsdag. När du cyklar till jobbet får du en bra start på dagen och kommer att vara effektivare på jobbet. När du cyklar hem från jobbet hinner du varva ner och lämna jobbtankarna innan du kommer hem
8. Miljövänligt. Att cykla har minimal klimatpåverkan och ger inga utsläpp. Framför allt när det gäller korta sträckor minskar man utsläppen rejält genom att välja cykel i stället för bil. Dessutom är cykeln tystgående och tar liten plats.
9. Roligt och upplevelserikt. Det är roligt att cykla, du kan göra det till vad du vill, naturupplevelse, stadstur eller utmaning. Delta i ett cykellopp eller gör en cykelsemester, ta kabinbanan och cykla nedför Åreskutan…
Att cykla är inte bara ett sätt att ta sig fram utan ett sätt att vara utomhus och få härliga upplevelser från sadeln. Alla dina sinnen stimuleras av en cykeltur. Dessutom är det är lätt att stanna till om det är något som väcker ditt intresse, du blir mer flexibel av att cykla!


Källor:
Fortsätt trampa efter semestern – cykling en väg till förbättrad hälsa. www.svedala.lokaltidningen.se2010-08-10
Sju anledningar till att ta cykeln. www.aftonbladet.se 2010-09-10
http://www.cykelfrämjandet.se/
http://www.svenskcykling.se/

Bloggarkiv