Stig Östlund

söndag, september 26, 2010

Mi querida Chile

Copyright (c): s östlund

"Min" Chiletid  i början av 1970-talet.
Beträffande namn på politiska partier som omnämns: se tidigare inlägg.

1970

15 november  Diplomatiska förbindelser återuppta med Cuba, Östtyskland, Vietnamn, Kina mm
19 december  Allende hävdar att högergrupper planerar blodbad på UP-ledningen.
23 december  Den i Bolivia fångne franske marxisten Regis Debray friges och förs till Chile. Debray utgav året därpå en bok, "Samtal med Allende" där han redovisar en lång intervju med presidenten.

1971

4 april  UP får 51% av rösterna vid kommunalvalen.
22 maj  Allende meddelar att Chile ska få en ny författning som skall underlätta att den ekonomiska och politiska makten skall överföras till folket.
8 juni  President Freis förutvarande inrikesminister Edmundo Pérez Zujovic skjuts till döds av en grupp vänsterextremister.
11 juli  Koppargruvorna förstatligas (Chucuicamata i norr och El Teniente i landets mitt, ägda av Braden Copper Co Anaconda och Kennecott i USA). Tvist om ersättning. Chile fastställer att bolagen inte är berättigade till ersättning, utan skyldiga Chile 378 miljoner dollar. I Frankrike, Västtyskland och Sverige vände sig Kennecott på hösten -72 till domstol för att få betalt för kopparlasten från El Teniente. Bolaget hade ingen större framgång till att få ut ersättning via de europeiska domstolarna, men den chilenska kopaprexporten blev störd.


Bilden: President Allende skall just tala och en mängd gruvarbetare sluter upp och visar sitt stöd. Enorma hyllningar till presidenten. Fotograf: jag.






November  De första demonstrationerna med de "tomma kastrullerna". Överklassens husmödrar går ut på gatorna och skarmlar med lock och kastruller, och under slagord uppmanar man andra att göra likadant som protest mot Allende: "man har ingen mat att koka i kastrullerna!".
16 september Allende meddelar att USA:s nyhetsbyrå UPI.s verksamhet ska stoppas i Chile. Vänstertidningar lovordar sovjetiska och bl.a. jugoslaviska nyhetsbyråer.
17 oktober  Allende meddelar att Castro ska besöka Chile.
21 oktober  Neruda tilldelas Nobelpriset i litteratur. Stoltheten hos "mannen på gatan" är tydlig.
10 november  Castro anländer till Chile. Stor glädje på gatorna bland vänstern. Högern är tyst. Det är historiskt då det är Castros första besök i ett Latinamerikanskt land. Kuriosa: jag bor granne med Castro under hans Chilebesök.


Bilden. Chile (Gomez Carreño, Viña del Mar1972): Jag tillsammans med en av de mycket sympatiska medlemmarna av  grannfamiljen till mitt lika sympatiska "värdfolk"






ITT


I mars 1972 avslöjar den nordamerikanske journalisten Jack Andersson innehållet i ett hemligt dokument som bevisade CIA:s inblandning i Chile genom det multinationella USA-företaget ITT under valperioden i slutet av november.
Det bekräftades att dagstidningen "El Mercurio" mottagit ekonomisk hjälp för att finansiera smutskastnignen av UP.
I Washington har dokumentens autencitet aldrig ifrågasatts, trots att de klart påvisar att ITT intimt samarbetat med USA:s ambassadör i Chile i odemokratsiak förehavanden.
Publiceringen ledde till livliga debatter i både USA:s och Chiles kongress. I Chile tillsatttes en särskild undersökningskommission för att klarlägga ITT:s intressen.
Den 31 maj 1972 erkände John McCone, styrelseledamot i ITT och f.d. chef inom CIA, att man inom ITT hade "diskuterat olika sätt att förhindra Allendes makttillträde". han erkände också att ITT meddelat den amerikanska regeringen "att om regeringen hade några planer på att stoppa Allende, så skulle man inom ITT stå till tjänst".
Den 3 juli 1972 presenterades i New York Times, en 18-punktsplan, gjord av ITT. Planens mål var att Allendes regering inte skulle klara sig igenom de första månaderna. Planen syftade till en vittomfattande ekonomisk krigsföring mot Chile unde reldning av en speciell aktiosngrupp i Vita huset och med bistånd av CIA.

1972

Januari-mars  Närmandet mellan PDC och det Nationella Partiet, alltså de två viktigaste oppositionspartierna, blir tydligare. De gör gemensamma påtryckningar i parlamentet mot inrikesministern José Tohá som tvingas avgå.
22 april  Tidningen El Mercurio har sammandrag av de sista dagarnas strejker. Bland annat redovisar tidningen strejken vid koppargruvan El Teniente där arbetarna kräver löneförhöjningar.  Arbetarna är inte helt entusiastisk till Allendes program för de fattigaste människorna.
Oktober  Allendes första stora kris: åkeriägarna inleder en generalstrejek och lyckas nästan helt förlama landets distributionsnät. Även andra strejkar som butiksägarna och hela landet lamslås.För att någorlunda säkert komma fram tvingas man att lifta; i och för sig intressant för en "turist" som jag.
Frivilliga arbetar intensivt för att få ordning på distributionen av livsviktiga varor.
Allende varnar för risken av inbördeskrig. Dessförinnan har Allende i staden Valdivia talat tll militärer: "ni måste vara lojala med oss---".
November   representanter för militären inträder i regeringen för att "söka förhindra upplösningstillstånd".
Åkeri- och butiksägarstrejken upphör; de strejkande har fått ett regeringsultimatum: avlys strejken eller riskera en "sträng aktion".
8 december  Tidningen La Tercera de Hora skriver i sin ledare: "Man kan inte vara oberörd av Statistiska Institutets rapport som säger att levnadskostnaden stigit med 99,8% de senaste 9 månaderna".
Landet drabbas av svår inflation. Det var US-dollar som gällde. I banken fick man 180,- escudos (dåvarande mynt) för en dollar. Svarta börsen gav 1800,- escudos för en dollar (en dollar var då värd något mellan 4,50 och 5 svenska kronor). Jag bodde (och skämdes av orättvisan vid jämförelsen med alla fattiga man såg och deras kamp för mat) på landets lyxigaste hotell, O'Higgins i Viña del Mar, för en dygnskostnad av en dollar.


Bilden: Mercurio från den 14 oktober 1972, något skamfilad men värdefull.
Den översta bilden visar soldater som skingrar demonstrationer bl.a. med hjälp av tårgas; den mellersta bilden visar bilister som inte kunnat köpa bensin; den under bilden visar en affär som knappt har någon vara kvar. Mercurio eldar på, ekonomiskt stödd av USA. 








President Allende, så hårt ansatt från främst USA  får nu lämna sina reformprogram åt sidan och i stället enbart rikta in sig på att behålla makten.

1973

11 januari  Finansministern varslar om livsmedelsransonering.
4 mars Allende säkrar sin regeringsställning vid allmänna val.
7 april  MIR anklagar Allende för svaghet, tveksamhet, slöhet vid genomdrivande av reformer.
13 april  Socialistpartiet firar 40-årsjubileum i en vecka. Försiktig optimism.
22 april Tidningen Clarín refererar ett tal av generalsekreteraren i Socialistpartiet, Adonis Sepúlveda: "Den revolutionära chilenska processen utmärks i denna stund av ett kraftigt ställningskrig fastställd mellan revolutionen och kontrarevolutionen. Lösningen till denna grundmotsägelse ska i sista skede inte vara fredlig p.g.a. borgarnas våldsamma motstånd mot programmets utveckling och den stigande "folkmakten".




Bilden: Adonis Sepúlveda







Mars-juni  Kollektivstrejker. Krav på löneförhöjningar. Demonstrationer mot UP: "La izquierda unida, nos tiene sin comida" (UP ger oss ingen mat).
Kritisk brist på olja, bensin o dyl. Mercurio skriver den 19 maj om hur de demonstrerande mot UP blir entusiastiskt applåderad av folket på stan. Tidnignar visar bilder på attentat mot oljeledningar etc.
29 juni  Ett stridsvagnsförband försöker störta Allende men misslyckas då resten av armén är lojal mot presidenten. Misslyckandet blir till stor folkfest hos vänstern.
Juli  Arbetarna ockuperar sina arbetsplatser. Regeringen ingriper och tillsätter en statlig förvaltare att leda t.ex. det svenska AGA:s dotterföretag i santiago.
25 juli  President  Allendes främste militäre rådgivare, kapten Arturo Araya mördas av högern.
31 juli  En andra storstrejk inleds bland de fria yrkesutövarna. Åkeriägarna är "spjutspetsen".
2 augusti  Clarín refererar: "dialogen fortsätter trots los momios (= högern) och fascisterna. Vi hoppas på positiva lösningar säger Prado (expresident i PDC och tillhörande partiets vänsterfalang).
Under rubriken "kritiska timmar" skriver Clarín: "Bland 'PDC' finns det högerelement som önskar att dialogen misslyckas och de arbetar för det. NAZIonal (Partido Nacional) och de strategiska yancis (USA) önskar kasta Chile i krig".
3 augusti  Regeringens underhandlingar ("dialogen") med PDC som de flesta chilenarna väntat så mycket av avbryts. MIR hade tidigare sagt att dialogen var ett dödligt knep av högern.
9 augusti  För att komma till rätta med åkeristrejken och en mängd attentat och leda landet ur uppenbar riskför inbördeskrig (som nästan, inkl jag, alla nu var beredda på), tar Chiles tre försvarsgrenschefer och "polischefen" säte i enhalvmilitär kompromissregering. General Prats ledande namn.
Augusti  Demonstrationer, våldsdåd, galopperande inflation och brist på nödvändiga varor. Jag börjar rådgöra med rederi AB Nordstjernans (Johnsonlinjen) agent i Valparaiso hur jag bäst skulle kunna fly från Chile.
18 augusti  Arbetsministern, general Ruiz, avgår. Rykten om förestående statskupp intensifieras.
23 augusti  General Prats, som utsattes för hård press från sina generalkoleger som ville störta Allende, tvingas att avgå från regeringen "hans kvarstannande skulle innebära en risk för splittring inom försvarsmakten och sålunda kunde bli orsak till inbördeskrig .



Bilden: Jag försökte fotografera general Prats men lyckades inte bättre än vad detta foto visar som jag fotograferade i maj månad (1973). General Prats, som senare mördades i Argentina, sitter vid pilen bakom Allende (som tittar misstänktsamt på mig, men en stund senare fick han förtroende, jag var ingen av många CIA-agenter, jag var svensk).






4 september Högre utbildade grupper utlyser generalstrejk på obestämd tid.
Vänstern firar treårsdagen av UP:s makttillträde med miljondemonstration i Santiago.
11  september   Den väntade statskuppen genomförs av en militärjunta under ledning av generla Pinochet (armén) tillsammans med general Leigh (flyget), general Merino (flottan) och mendoza (polisen).
President Allende dödas unde ren attack mot presidentpalatset La Moneda, som utsätts för beskjutning.
Efter statskuppen  Militärjuntan publicerar en "vit bok" där det bl.a. redogörs för"Plan Z" . Enligt den planen skulle höga officerare och oppositionspolitker ha mördats vid planerad aktion den 18 september. De sista månaderna under Allendes styre smugglade extremvänstern in vapen från Cuba.
24 september  Neruda avlider efter sjukdom.


Mitt land, mitt fosterland, till dig
vänder jag mitt blod.
Till dig längtar jag som barnet till modern,
full av gråt.
Mottag denna blinda gitarr
och denna förlorade panna.

Mitt land, mitt fosterland
omslutet av stridande vatten
och bekämpad snö.
I dig förenas örnen och svavlet,
i din antarktiska hand av smaragd och safir
lyser en droppe av rent mänskligt ljus
och antänder den fientlga rymden.
                                          
                                           / Pablo Neruda

Bloggarkiv