Stig Östlund

tisdag, december 28, 2021



Här är lagarna som träder i kraft vid årsskiftet

 Skärpta straff för våldsbrott i nära relationer, slopad straffrabatt för unga vid allvarliga brott och böter för den som slänger en fimp på gatan. Det är några av de nya lagar som träder i kraft vid årsskiftet.



● På brottsområdet införs också möjligheter att använda vittnesmål från tidiga förhör. Den så kallade straffrabatten för unga tas dessutom bort vid grov brottslighet som rån, grov misshandel och våldtäkt och det ska bli lättare att döma en ung myndig person till fängelse. Vidare ska allvarliga brott som mord eller våldtäkt mot barn inte kunna preskriberas om de begåtts av någon som fyllt 18 år.

● Hyresgäster vars lägenhet förstörs genom till exempel en brand ska få rätt att erbjudas ett nytt hyresavtal av hyresvärden om detta är skäligt. Fler föräldraskap kommer också att automatiskt behöva gälla utan bekräftelse eller dom – dessutom införs en möjlighet att digitalt bekräfta ett föräldraskap utan socialnämndens medverkan för ogifta föräldrar.

Public service-avgiften sänks vid årsskiftet.
Public service-avgiften sänks vid årsskiftet. Foto: Alexander Mahmoud

 På kulturområdet sänks public service-avgiften till högst 1 328 kronor per person och år. Man instiftar också ett läsråd som får i uppdrag att bidra till läsning bland barn och unga.

● Vad gäller miljödepartementet blir det från årsskiftet straffbart att till exempel skräpa ned genom att kasta en cigarettfimp eller ett tuggummi på marken. Bötesbeloppet kommer i dessa fall att uppgå till 800 kronor. Med början den 1 januari kommer det dessutom att bli förbjudet med bland annat bestick och sugrör som består av mer än 15 procent plast. Användning av konfetti förbjuds och den som serverar mat eller dryck i engångsmugg eller engångsmatlåda ska också erbjuda flergångsalternativ.

Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs vid årsskiftet.
Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs vid årsskiftet. Foto: Jonas Lindstedt

 På socialområdet kommer det från och med den 1 januari inte längre att vara möjligt att kringgå tillståndskravet för personlig assistans. Dessutom höjs inkomsttaket i sjukförsäkringen från åtta till tio gånger prisbasbeloppet och garantinivån i sjukersättningen och aktivitetsersättningen höjs med 0,25 prisbasbelopp. Även bostadstillägget berörs i form av att det höjs för pensionärer och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning till 3 750 kronor för den som är gift och 7 500 kronor per månad för den som är ogift.

● Några av förändringarna som träder i kraft inom utbildningsområdet är att den övre åldersgränsen för studiemedel höjs från 56 till 60 år och att en försöksverksamhet om en ny kompletterande utbildning för akademiker som vill bli lärare införs.

Fortsatt rör flera av de nya lagarna och förordningarna den pågående coronapandemin. Det handlar bland annat om ett avskaffande av reklamskatten och en förlängning av lagen respektive förordningen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Läs mer: Här är de nya lag

Bloggarkiv