Stig Östlund

onsdag, december 01, 2021

De nya statsråden

 



Mikael Damberg, finansminister

Mikael Damberg.
Mikael Damberg. Foto: Duygu Getiren/TT

Mikael Damberg, 50 år, efterträder som väntat Magdalena Andersson som ny finansminister i regeringen. Han lämnar posten som inrikesminister.

Stockholmaren Mikael Damberg var omstridd SSU-ordförande 1999 till 2003 och kom in i riksdagen redan 2002. Han hör till partiets högerfalang och har sedan 2011 varit ordinarie ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Du blir finansminister i den svagaste regeringen på årtionden. Går det att driva socialdemokratisk ekonomisk politik under de förutsättningarna?

– Fokus är den stora budgeten på 74 miljarder kronor som vi har lagt på riksdagens bord. Den är grunden för den ekonomiska politiken och med den gör vi ju skillnad. Vi gör inte som efter finanskrisen då man stramade åt väldigt tidigt och därmed inte skapade det momentum på arbetsmarknaden som behövdes. Nu har vi en helt annan inriktning och ser en väldigt stark svensk arbetsmarknad. Och dessutom välfärdsinvesteringar. Det är en väldigt socialdemokratisk inriktning, säger Mikael Damberg till SvD.

Oppositionens budgetalternativ vann, är inte det ett problem?

– Lejonparten är ju Magdalena Anderssons budget, sen sker det ungefär 10 miljarder i justeringar. Jag skulle inte gjort dem om jag fått välja, men riksdagen har fattat beslut. Jag tycker det är synd att man inför en ”funkisskatt” som gör att människor som inte kan jobba får betala högre skatt. Det är också problematiskt att man stryper bostadspolitiken på det sätt man gör. Men jag tror svenska folket förväntar sig att någon tar ansvar för Sverige, det gör vi socialdemokrater.

Mikael Damberg lovar att genomföra den sänkning av bensinskatten som finns med i oppositionens budgetalternativ när den når regeringen. Han slår också fast att S-beskedet, att kapitalskatterna måste höjas, gäller fortsatt.

– Om vi tittar på skattesystemet så bär inte kapitalsektorn sin del av skattebördan. Det har också varit en del av att klyftorna i Sverige dragit iväg, framför allt för de mest välbeställda.

Ida Karkiainen, civilminister

Ida Karkiainen.
Ida Karkiainen. Foto: Stina Stjernkvist

Ida Karkiainen, 33 år, från Haparanda blir civilminister med ansvar för bland annat offentliga upphandlingar och frågor som rör kommuner och regioner. Hon kom in ordinarie i riksdagen 2018 och har varit suppleant i finansutskottet och ledamot i konstitutionsutskottet. Under flera perioder 2014–2018 var hon ersättare i riksdagen åt Sven-Erik Bucht.

– Det är framför allt ett uppdrag som handlar om att få ihop Sverige, att se till så att kommunerna och regionerna är rustade för att klara sig oavsett om det gäller pandemin, klimatomställningarna eller de gröna jobben som skapas.

Vad är mest prioriterat och vad hinner du genomföra på nio månader innan valet?

– Det kommer att vara full fart. Att fortsätta bygga ut de statliga servicekontoren är en fortsatt viktig prioritering. Och fortsatt se till så att kommunerna och regionen får de resurser de behöver för att klara välfärden och för att se till att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen i kommunerna och regionerna när det gäller just välfärdens verkstad.

Du tillträder i den svagaste regeringen på länge, hur ser du på det?

– Det är en minoritetsregering, det är inget unikt i svenskt historia. Det är snarare något som är vanligt förekommande. Att man är ett parti i regeringen innebär ett stort ansvar på att samarbeta med andra partier, att prata med andra partier. Att man för en god dialog. Samarbete är vi vana vid.

Max Elger, finansmarknadsminister

Max Elger.
Max Elger. Foto: Stina Stjernkvist

På finansdepartementet får Damberg sällskap av två nya statsråd. Max Elger, 47 år, som varit Magdalena Anderssons statssekreterare sedan 2014 blir nu finansmarknadsminister.

Max Elger är nationalekonom och har tidigare jobbat som politisk sekreterare i Mona Sahlins stab. 2012 tillträdde han som budgetchef hos Socialdemokraterna.

– Jag är väldigt hedrad och tacksam för att utses till statsråd i Magdalena Anderssons regering. Vi har jobbat ihop länge och jag är faktiskt väldigt glad att få fortsätta jobba med henne, säger han.

Max Elger valde i sitt anförande på presskonferensen att lägga vikt vid penningtvätt.

– Det åligger alla ministrar att vända på de stenar som ligger på deras skrivbord.  På finansmarknadsministerns bord ligger att bekämpa penningtvätt. Det är det jag får fokusera på. Det är ingen ny arbetsuppgift för finansmarknadsministern, men jag avser att driva på den.

Finns det nåt nytt du kan göra på det området som inte gjorts hittills? 

– Det kan jag faktiskt inte svara på nu. Det här är rätt nya frågor för mig. Men jag ska åtminstone fortsätta det goda arbete som föregått.

Finansmarknadsministern har de senaste två mandatperioderna varit miljöpartister. Först Per Bolund, sedan Åsa Lindhagen.

Hur kommer det att märkas att det är en socialdemokrat på posten?

– Det är för tidigt för mig att svara på. Det är värt att notera att frågan om hållbar finansiering har gått från att vara en mer perifer diskussion i världen för tio år sedan till att vara väldigt mainstream. Vi sluter upp, precis som Miljöpartiet, vid vikten av att driva på för hållbar finansiering.

Vad ser du för orosmoln framåt?

– Här och nu är det största orosmolnet den nya varianten omikron. Det måste vi följa noga.

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll. Foto: Stina Stjernkvist

Annika Strandhäll, 46 år, är ny klimat- och miljöminister.

– Min ingång är att varje person har ett eget ansvar men miljö- och klimatfrågan är så mycket större. Det är en strukturfråga och en omställning av hela samhället, säger hon till SvD.

Fram till nu har hon varit riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor. Dessförinnan var hon socialminister i Stefan Löfvens regering.

– Det är inte ovanligt att erfarna statsråd tar sig an nya ansvarsområden och jag har under mina fem år i regering nära följt miljö- och klimatfrågan. Det är en ödesfråga för Sverige och en av de absolut viktigaste prioriteringarna för statsminister Magdalena Andersson.

Är det ett problem att du inte jobbat med den här frågan förut?

– Nej, jag skulle absolut inte säga att det är ett problem. Vi jobbar tillsammans med otroligt duktiga medarbetare och tjänstemän på våra departement och jag tror att min politiska erfarenhet kommer att spela roll. Min beställning från statsministern är att öka takten.

Hur har du personligen anpassat ditt liv för att ställa om?

– För egen del... tja... jag kör inte bil till exempel och åker gärna kollektivt om jag har möjlighet. Jag tänker på hur jag för mig i vardagen. Varken mer eller mindre än de flesta skulle jag säga.

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister

Anders Ygeman.
Anders Ygeman. Foto: Stina Stjernkvist

Anders Ygeman lämnar jobbet som energi- och digitaliseringsminister. Han blir i stället integrations- och migrationsminister på justitiedepartementet.

– Det känns jättekul.

Är det en befordran?

– Det tycker jag väl ändå, hahaha, men det ska väl inte jag ta ställning till. Jag tycker alla statsråd är fina i regeringen.

Tidigare i år röstade riksdagen fram en ny migrationslagstiftning. Men SD, KD och M har i sin nya budget en överenskommelse om att strama åt politiken ytterligare.

Behövs det?

– Jag har svårt att se det eftersom vi har en halvering av mottagandet i dag jämfört med 2019.

Anders Ygeman ser ändå tre områden där det kan behövas skärpningar. Han räknar upp arbetskraftsinvandring, utvisning vid brott och arbetet med att få fler länder att ta emot dem som utvisas.

På Sverigedemokraternas landsdagar i helgen fördes en intensiv diskussion om återvandring. Partiet vill att personer som inte lyckats integrera sig i Sverige ska uppmanas att återvandra till de länder som de från början kommit ifrån.

– Jag tycker det är en unken tanke att det finns olika sorters svenskar. Har man väl blivit svensk medborgare är man svensk som alla andra. Det här är väl SD:s sätt att pröva hur långt de kan få med sig M och KD. Hittills har det ju gått ganska bra för dem, säger Anders Ygeman.

Ansvaret för integration flyttas nu också till migrationsministern. Tidigare har den frågan legat på arbetsmarknadsdepartementet.

– Det blir en rakare koppling mellan en ansvarsfull migrationspolitik och en lyckad segregationspolitik. Tar du emot väldigt många kommer det bli svårare att hinna med att lära dem svenska, sätta dem i arbete och ge dem bostäder. Det är en lärdom vi drog 2015.

Anders Ygeman blir även idrottsminister. På justitiedepartementet är också Morgan Johansson kvar som departementschef och justitie- och inrikesminister.

Karl-Peter Thorwaldsson, näringsminister

Karl-Petter Thorwaldsson.
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Stina Stjernkvist

Den tidigare LO-basen Karl-Peter Thorwaldsson blir ny näringsminister. Han var en gång i tiden SSU-ordförande har även suttit i Socialdemokraternas verkställande utskott. På sistone har har ”Kålle”, som han kallas, arbetat som rådgivare på SSAB.

Varför passar du som näringsminister?

– Jag tror min rätt långa erfarenhet av näringslivsfrågor som LO-ordförande och metallarbetare gör att jag har stora möjligheter att förstå de saker näringslivet frågar efter.

När du var LO-ordförande var du oense med Magdalena Andersson om mycket kring den ekonomiska politiken, är det ett minne blott nu?

– LO:s ordförande och en finansminister är två motpoler i arbetarrörelsen, det har det varit sedan 30-talet. Däremot har Magdalena Andersson alltid varit en sådan som tittat en i ögonen och sagt vad hon tycker. Det tycker jag har varit väldigt befriande, vi har alltid varit goda kompisar efter en hård holmgång om politikens inriktning. Framöver blir hon medlare och fajterna får jag ta med nya finansministern, Mikael Damberg, om pengarna.

Vad kan du göra för att den ekonomiska rushen i norra Sverige ska kunna fortsätta?

– Mest akut handlar det om att vi börjar få ganska kraftig arbetskraftsbrist i norra Sverige. Eftersom vi har arbetslöshet runt om i landet i övrigt så handlar det om att rusta människor och att få dem beredda att flytta till de framväxande jobben. Det är bara att sätta på sig långkalsongerna och flytta.

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Anna-Caren Sätherberg.
Anna-Caren Sätherberg. Foto: Stina Stjernkvist

Den nya regeringen får också en landsbygdsminister, en post som försvann i samband med sommarens regeringskris då dåvarande ministern Jennie Nilsson tvingades återvända till sin riksdagsplats för att säkra Stefan Löfvens stöd.

Många har varit kritiska till att det saknats landsbygdsminister men nu står det klart att riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg, 57 år, axlar posten.

Magdalena Andersson säger att varje statsråd ska ”vända på varenda sten” för att komma åt gängbrottsligheten. Hur gör man det som landsbygdsminister?

– En del av gängbrottsligheten handlar om segregation och det finns även på landsbygden. Vi måste se till att vi bygger upp våra bostadsområden och det är en liten del. Den stora delen handlar om gröna jobb och de gröna näringarna. Där finns möjligheter till massor av nya klimatsmarta landsbygdsjobb.

Du tar över ansvaret för uppgörelsen med Centerpartiet om stärkt äganderätt i skogen. Vad tycker du om uppgörelsen?

– Jag tycker det är en väldigt bra överenskommelse.

I högeroppositionens budgetalternativ som vann försvann förra regeringens satsningar på skydd av fjällnära skog, något som var väldigt viktigt för Miljöpartiet.

– Det tycker jag naturligtvis är beklagligt. Det finns fortfarande en del pengar kvar, men när man frivilligt skyddar sin skog ska man också få betalt för det. Det är olyckligt och den frågan får vi naturligtvis titta på.

Överenskommelsen om reformerat strandskydd ligger fortsättningsvis under miljöministerns ansvar, men Anna-Caren Sätherberg påpekar att samtliga uppgörelsen fortfarande gäller.

Hur ser förutsättningarna ut att få igenom de här frågorna genom riksdagen?

– Det är vad vi får ägna oss åt nu.

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Jeanette Gustafsdotter.
Jeanette Gustafsdotter. Foto: Stina Stjernkvist

Jeanette Gustafsdotter, 55 år, blir kulturminister i den nya regeringen. Hon har tidigare varit vd för Tidningsutgivarna och nu senast generaldirektör för Sveriges museer. Hon är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt, och har även varit verksam som journalist.

Kulturbranschen brukar alltid vara upprörd över den nya kulturministern. Hur kommer de känna inför dig?

– Jag hoppas de känner sig glada, hedrade och förhoppningsfulla.

Vad är det viktigaste du ska göra nu?

– Återstart för kulturen. Gasen i botten. Se till att de får de stimulansstöd som de behöver efter en väldigt tuff, prövad tid som kommer bli tuff även framöver.

– Det handlar om allt från pengar, till juridiska stöd, till hur man hanterar frågor i pandemin.

Blev du förvånad när Magdalena Andersson frågade?

– Ja, det är klart att jag blev det. Men jag blev väldigt glad. Jag blev medlem i lördags, men socialdemokrat har jag varit hela mitt liv.

Som generalsekreterare för Sveriges museer har Jeanette Gustafsdotter nyligen tagit fram en rapport om politikens relation till kulturen.

– Politiker ska inte in och vara klåfingriga i innehållet. Det är oerhört viktigt. Principen om armlängds avstånd står absolut bergfast kvar. Det absolut bästa är att inte lägga sig i eller uttala sig om innehållet alls.

Hur går det ihop med uppdraget från Magdalena Andersson om att vända på varje sten för att stoppa kriminaliteten?

– Jag har också i min bakgrund varit engagerad i Fryshusets styrelse och sett hur mycket kultur gör för att bryta segregationen. Att se till att det finns ett aktivt kulturliv är det viktigaste. När det gäller brottsligheten, då ska du prata med ett annat departement.

Johan Danielsson, bostadsminister

Johan Danielsson.
Johan Danielsson. Foto: Stina Stjernkvist

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevis gamla portfölj som jämställdhets- och bostadsminister delas upp.

Eva Nordmark fortsätter som arbetsmarknadsminister men tar samtidigt också över som jämställdhetsminister. På posten som ny bostadsminister, samt biträdande arbetsmarknadsminister hittas EU-parlamentarikern Johan Danielsson, med bakgrund som fackförbundstjänsteman och EU-samordnare på LO.

– Jag har inte arbetat praktiskt med bostadsfrågor tidigare utan har min bakgrund inom den fackliga rörelsen och har arbetat mycket med arbetsmarknadsfrågor.

Han ser fram emot att sätta sig in i bostadsfrågan i detalj.

– Vi har en akut bostadsbrist i Sverige. Men nu har vi den högsta byggtakten sedan 30 år tillbaka.

Hyresfrågan fällde Stefan Löfven i somras. Blir det svårt att föra en sammanhållen bostadspolitik när den splittrar era samarbetspartier?

– Jag tror och hoppas att det finns en bred förståelse i riksdagen för att vi behöver en aktiv bostadspolitik när vi har en akut bostadsbrist som vi ta oss an.

Hur bor du själv?

– Jag bor i villa.

Khashayar Farmanbar, energi- och digi­taliserings­minister

Khashayar Farmanbar.
Khashayar Farmanbar. Foto: Sören Andersson/TT

På infrastrukturdepartementet får Tomas Eneroth sällskap av Khashayar Farmanbar, 45 år, som blir energi- och digitaliseringsminister. Han är nu oppositionsråd i Nacka kommun. Han är född i Iran och kom som 12-åring till Sverige och Boden. I Norrbotten gick han med i SSU och blev också regional ordförande innan han flyttade till Nacka 2007.

Just nu är energipriserna högre än vanligt, är det ett problem?

– Det är aldrig roligt att energipriserna ökar. Vi ser att energipriserna nu stiger i hela Europa i samband med att det blir kallare och energi blir dyrare att få tag i. Så även i Sverige. Lösningarna på det ligger i att vi måste producera mer förnybara energikällor som också är lönsamma och så kunna transportera det på ett bättre sätt med bättre elnät över hela landet.

Vad blir din viktigaste uppgift för att vända på varje sten?

– När det gäller att knäcka gängen och bryta segregationen kommer digitaliseringen att spela stor roll. Där handlar det om att kunna följa pengaflöden, stänga dörrarna för människor som begår illegala handlingar på nätet. Och om man verkligen ska ta kontrollen över välfärden så måste digitaliseringen vara till för alla. Vi måste ha fiber i varenda buske.

Du är oppositionsråd i Magdalena Anderssons hemkommun Nacka, hur blir det att ha henne som chef?

– Vi känner varandra sedan länge. Det blir fantastiskt. Magdalena Andersson är en otroligt varm person samtidigt som hon kan vara väldigt krass och säga som det är och vara beredd att göra det som krävs. Att få möjlighet att jobba i hennes regering känns fantastiskt roligt. Det är sällan jag har varit så taggad och engagerad över någon arbetsuppgift, kanske någonsin.

Beror det på att du får jobba med Magdalena Andersson eller på arbetsuppgifterna som minister?

– Alla talar om Sveriges första kvinnliga statsminister och det är en milstolpe. Men Magdalena Andersson som person är en fantastisk driven person som inte backar när man verkligen behöver lägga en växel till.

Vad är Magdalena Anderssons sämsta sida som chef?

– Kanske att om man inte gillar att jobba ska man inte jobba för Magdalena Andersson. Men det tror jag bara är en fördel.

Lina Axelsson Kihlbom, skolminister

Lina Axelsson Kihlbom.
Lina Axelsson Kihlbom. Foto: Stina Stjernkvist

På utbildningsdepartementet får Anna Ekström sällskap av Lina Axelsson Kihlbom, 51 år, som blir skolminister. Hon är i dag biträdande kommundirektör och förvaltningschef i barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun. Hon har tidigare varit skolchef i Haninge kommun och även ledamot i Skolkommissionen under flera år. I flera år var hon också uppmärksammad rektor för Ronnaskolan i Södertälje.

– Vi står inför ganska stora utmaningar, som att ta kommando över styrningen av skolan igen. Vi har ett skolsystem i dag som inte riktigt håller samman, vi har vinster i välfärden, säger Lina Axelsson Kihlblom i en intervju med SvD som du kan läsa mer om här.

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Matilda Ernkrans.
Matilda Ernkrans. Foto: Stina Stjernkvist

Matilda Ernkrans går till utrikesdepartementet och blir biståndsminister. Hon lämnar därmed posten som minister för högre utbildning och forskning. Men Ann Linde är kvar som utrikesminister där även Anna Hallberg är kvar som utrikeshandelsminister.

Bloggarkiv