Stig Östlund

måndag, december 06, 2021

 


Förutsättningarna inför sista omgången av Champions League


På tisdag och onsdag avgörs årets gruppspel i Champions League. Milan kan göra en great escape, Zlatan kan slå åldersrekord och Barcelona kan missa avancemang. Här är allt du behöver veta inför sista omgången.

Lionel Messi tappade förstaplatsen.
Lionel Messi tappade förstaplatsen. Foto: Franck Fife/AFP

Ställning

1. Manchester City – 12 poäng (+9)
2. Paris Saint-Germain – 8 poäng (+2)
3. RB Leipzig – 4 poäng (+0)
4. Club Brygge KV – 4 poäng (-11)

Förutsättningarna

Manchester City har redan säkrat gruppsegern i och med vändningen till 2–1 mot PSG på The Etihad (Manchester Citys hemmaarena) i den fjärde omgången. I den matchen fick Pep Guardiola det stjärnspäckade superlaget att se ut som skolpojkar i jämförelse med den taktiskt drillade ljusblåa maskinen från Manchester.

Till skillnad från PSG gick Manchester City aldrig på någon mina mot de andra lagen. PSG spelade lika mot både Club Brygge och RB Leipzig. Vilket gjorde att oavsett om man vann mot Manchester City hemma på Parc des Princes så förlorade parisarna gruppsegern.

RB Leipzig och Club Brygge tävlar om tredjeplatsen som innebär Europa League-spel. Då Emil Forsbergs gäng pulveriserade Club Brygge med 5–0 senast så har tyskarna ett superläge att ta den platsen. Club Brygge måste minst ta en poäng borta mot PSG. Inbördes möten går före målskillnad.

Så spelas omgången

Paris Saint-Germain –Club Brygge 18.45 tisdag
RB Leipzig–Manchester City 18.45 tisdag

Grupp B

Det finns en chans för Milan att gå vidare.
Det finns en chans för Milan att gå vidare. Foto: Bildbyrån

Ställning

1. Liverpool – 15 poäng (+10)
2. FC Porto – 5 poäng (-5)
3. Milan – 4 poäng (-2)
4. Atletico Madrid – 4 poäng (-3)

Förutsättningarna

Den på förhand mest intressanta gruppen då alla tre lag bakom Liverpool har en chans till avancemang.

Milan förlorade de tre första matcherna och det såg då dystert ut – men resultaten har sedan gått lagets väg.

Inför den sista omgången möter Milan Liverpool hemma på San Siro. En tuff uppgift på förhand men med en supertajt inhemsk liga i England samt att gruppsegern är säkrad, så väntas en kraftig rotation från Jürgen Klopp.

För att Zlatans Milan ska kunna gå vidare måste de vinna mot Liverpool. Helst samtidigt som Porto och Atletico Madrid spelar lika för då är Milan garanterat vidare.

I fall både Atletico Madrid och Milan vinner så gäller det att spanjorerna inte gör det med mer än ett plusmål över vad ”Rossoneri” vinner med. Milan och Atletico Madrid är nämligen lika i nästan alla parametrar av inbördes möten och då gäller den totala målskillnaden – och där skiljer bara ett mål.

Blir det lika även där gäller gjorda bortamål och där leder Milan med ett mål men Atletico Madrid kan gå om då de spelar just borta.

Skulle Milan spela lika och Atletico Madrid vinna blir Milan jumbo i gruppen och missar även Europa League då Porto har bättre inbördes möten (1–1, 1–0).

Rekordjakten

Zlatan Ibrahimovic vilades i helgen och kan slå rekord vid ett mål mot Liverpool. Den äldsta målgöraren hittills i Champions League är Francesco Totti som var 38 år gammal när han gjorde mål mot Manchester City. 40-årige Zlatan kommer förmodligen att vara hungrig på att slå ännu ett rekord.

Så spelas omgången

Milan–Liverpool 21.00 tisdag
Porto–Atletico Madrid 21.00 tisdag

Grupp C

Ajax har redan säkrat gruppsegern.
Ajax har redan säkrat gruppsegern. Foto: TT

Ställning

1. Ajax – 15 poäng (+13)
2. Sporting Lissabon – 9 poäng (+4)
3. Borussia Dortmund – 6 poäng (-6)
4. Besiktas – 0 poäng (-11)

Förutsättningarna

Efter semifinalen i Champions League 2019 så har Erik Ten Hags Ajax fortsatt att imponera. De har fullständigt slaktat sin grupp, visserligen av det enklare slaget. Vinster med 4–0 mot Borussia Dortmund och 5–1 borta mot Sporting Lissabon har säkrat gruppsegern med marginal.

Sporting vann med 3–1 på hemmaplan mot Borussia Dortmund och förlorade bara med 0–1 i Tyskland så den här gruppen är redan avgjord då Borussia Dortmund inte kan gå om Sporting samt inte kan tappa tredjeplatsen.

Så spelas omgången:

Borussia Dortmund–Besiktas 21.00 tisdag
Ajax–Sporting Lissabon 21.00 tisdag

Grupp D

Real Madrids succébrasse Vinicius Jr.
Real Madrids succébrasse Vinicius Jr. Foto: Ander Gillenea/AFP

Ställning

1. Real Madrid – 12 poäng (+8)
2. Inter – 10 poäng (+5)
3. Sheriff Tiraspol – 6 poäng (-4)
4. Sjachtar Donetsk – 1 poäng (-10)

Förutsättningarna

Både Real Madrid och Inter är vidare till slutspelet men först väntar en riktig holmgång mellan de två giganterna. De möter nämligen varandra i den sista omgången och vid vinst borta på Santiago Bernabeu för Inter så går man om mesta Champions League-mästarna och snor förstaplatsen.

Förra mötet slutade 1–0 till Real Madrid men med mersmak för Inter som såg ut som det bättre laget. Rodrygo avgjorde i matchminut 89.

De som förväntades vara hela Champions Leagues stora slagpåse har visat sig vara motsatsen. Sensationslaget från Moldavien Sheriff Tiraspol har tagit sex poäng och det är Sjachtar Donetsk som visat sig vara slagpåse då moldaverna vann med 2–0.

De fullbordade sedan sitt mirakel med att vinna med 2–1 mot Real Madrid borta. Europa League-platsen är säkrad och det är mer än vad de trodde på förhand.

Så spelas omgången

Sjachtar Donetsk–Sheriff Tiraspol 21.00 tisdag
Real Madrid–Inter 21.00 tisdag

Grupp E

Xavi är tillbaka i Barcelona men har ett tufft utgångsläge.
Xavi är tillbaka i Barcelona men har ett tufft utgångsläge. Foto: Lluis Gene/AFP

Ställning

1. Bayern München – 15 poäng (+16)
2. Barcelona – 7 poäng (-4)
3. Benfica – 5 poäng (-4)
4. Dynamo Kiev – 1 poäng (-8)

Förutsättningarna

Bayern München visar åter igen varför många tillsammans med den engelska trion Liverpool, Chelsea och Manchester City håller dem som favoriter till att vinna Champions League.

De har snittat nästan fyra mål per match och har bara släppt in tre. Robert Lewandowski leder skytteligan tillsammans med Ajax Sébastien Haller med hela nio mål på fem matcher.

Barcelona har satt sig i en knivig situation om de vill gå vidare från den här gruppen. De möter nämligen Bayern München på bortaplan i den sista omgången.

Vinner Benfica sitt möte med Dynamo Kiev hemma i Portugal samtidigt som Barcelona förlorar, något som är högst sannolikt, så missar Barcelona avancemang. Sedan åttondelsfinaler introducerades i Champions League säsongen 2004–2005 så har Barcelona aldrig missat avancemang.

Dynamo Kiev kan inte rå på något lag. Antingen Benfica eller Barcelona spelar i Europa League.

Så spelas omgången

Bayern München–Barcelona 21.00 onsdag
Benfica–Dynamo Kiev 21.00 onsdag

Grupp F

Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United vann sin grupp.
Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United vann sin grupp. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Ställning

Manchester United – 10 poäng (+3)
Villarreal – 7 poäng (+2)
Atalanta – 6 poäng (+0)
Young Boys – 4 poäng (-5)

Förutsättningarna

Manchester United startade gruppen med att förlora med 1–2 mot Young Boys. Då såg en på förhand tacksam grupp plötsligt lite tuff ut – men de andra lagens resultat spelade engelsmännen i händerna.

Atalanta spelade lika mot Villarreal samt tappade poäng mot Young Boys.

Fjolårets Europa League-vinnare förlorade dessutom båda matcherna mot Manchester United och således blev gruppvinsten säkrad innan den sista omgången då Villarreal oavsett resultat inte kan komma i kapp Ralf Rangnicks nya skuta.

Matchen mellan Villarreal och Atalanta i Bergamo kommer dock att bli högintressant. Vinnaren tar sig vidare till åttondelsfinal, Villarreal klarar sig även på att spela lika.

Skulle Young Boys vinna mot ett förmodat roterat Manchester United samtidigt som Villarreal vinner så snuvar schweizarna Atalanta på Europa League-platsen.

Så spelas omgången

Manchester United–Young Boys 21.00 onsdag
Atalanta–Villarreal 21.00 onsdag

Grupp G

Fjolårets chockvinnare av Ligue 1 toppar gruppen.
Fjolårets chockvinnare av Ligue 1 toppar gruppen. Foto: Denis Charlet/AFP

Ställning

1. Lille – 8 poäng (+1)

2. Salzburg – 7 poäng (+1)

3. Sevilla – 6 poäng (+1)

4. Wolfsburg – 5 poäng (-3)

Förutsättningarna

Om ni tycker Milans grupp är rörig så kan ni spänna fast er. Här kan alla fyra lagen nå avancemang och det enda som är säkert är att förlorar man är man ute.

Lille vinner gruppen vid vinst men en poäng upp till nio räcker till en andraplats då de har bättre inbördes möten än Sevilla. Wolfsburg kan då inte nå dem.

Salzburg behöver endast spela lika mot Sevilla för att klara avancemang. Vinner de och Lille tappar poäng så toppar Red Bull-laget gruppen.

Sevilla behöver vinna för att gå vidare. Förlorar dessutom Lille så blir det Julen Lopetegui som får fira gruppvinsten.

Wolfsburg har det enklaste utgångsläget. De kan inte vinna gruppen och måste vinna sin match mot Sevilla för avancemang.

Så spelas omgången

Salzburg–Sevilla 21.00 onsdag
Wolfsburg–Lille 21.00 onsdag

Grupp H

Malmö FF har haft det svårt i Champions League.
Malmö FF har haft det svårt i Champions League. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Ställning

1. Chelsea – 12 poäng (+9)
2. Juventus – 12 poäng (+3)
3. Zenit – 4 poäng (+0)
4. Malmö FF – 1 poäng (-12)

Förutsättningarna

Trots 12 poäng på både Juventus och Chelsea så är den här gruppen enkel att bena ut.

Enda chansen för Juventus att gå om Chelsea är i fall engelsmännen tappar poäng borta mot Zenit och Juventus tar fler poäng än Chelsea. Det räcker alltså inte i fall båda spelar lika då Chelsea har övertaget i inbördes möten.

Zenit är redan klara grupptreor då Malmö fick den där straffen emot sig i slutet hemma mot Zenit. Annars hade svenskarna haft en chans att gå om vid poäng mot Juventus.

Så spelas omgången

Juventus–Malmö FF 18.45 onsdag
Zenit–Chelsea 18.45 onsdag

Bloggarkiv