Stig Östlund

måndag, maj 13, 2019

Webtips

--> www.litteraturbanken.se


Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen, men nära tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner från webbplatsen eller bibliotekens kataloger (via Libris).
Du som vet vad du är ute efter finner lätt fram: tryck ’s’ och skriv in vad du söker. Du som är allmänt nyfiken finner nya vägar till litteraturen genom våra många presentationer av författarskap, genrer och litterära sammanhang.
Litteraturbanken erbjuder stöd för lärare i skola och gymnasium för att vägleda eleverna in i litteraturen. I Litteraturbankens Skolafinner du pedagogiska ingångar, förslag till uppgifter och lektioner och annat användbart material.
Litteraturbanken inkluderar också ett antal mer fristående projekt. Selma Lagerlöf-arkivet är ett utgivningsprojekt som på sikt skall omfatta alla Lagerlöfs verk. Dramawebben samlar en skatt av svensk dramatik och Svenskt översättarlexikon har inspirerat efterföljare i flera andra länder med sin nydanande inblick i svensk översättningskultur: båda kommer att finnas i Litteraturbanken tidigt 2018.
Litteraturbanken erbjuder också vederhäftiga översikter och presentationer över olika författarskap och ämnesområden. Målet är att utveckla Litteraturbanken till en webbplats som rymmer det viktigaste inom svensk litteratur. Vi utökar kontinuerligt materialet; nya texter tillkommer i stort sett varje månad. Vill du ha Litteraturbankens nyhetsbrev? Sänd ett tomt mail till info@litteraturbanken.se så får du information om våra uppdateringar framöver.

Bloggarkiv