Stig Östlund

lördag, maj 25, 2019

Teresa Küchler: Alla i Bryssel får hotellpengar – ingen bor på hotell


Malin Björk (V) bor i Bryssel men får ändå dagtraktamente för hotell- och restaurangräkningar för tjänsteresor till Bryssel. Det kan låta orimligt. Men alla EU-parlamentariker får samma pengar, och ingen sover någonsin på hotell. Det torde vara stört omöjligt att använda alla pengar som parlamentarikerna får för ”jobbomkostnader”.

BRYSSEL EU-parlamentets dagtraktamente på 3 445 kronor ska, om man vill följa regelboken till punkt och pricka, gå till ”hotellkostnader, måltider och övriga utgifter” som uppstår när parlamentarikerna är på ”tjänsteresa i Bryssel eller Strasbourg”.




Ordet tjänsteresa är viktigt här: EU-parlamentariker förväntas lika lite som journalister, mellanchefer, fackföreningsfolk och alla andra som någon gång reser utomlands i jobbet betala sina egna hotellrum, luncher och taxinotor under resan.
Men de 3 445 kronorna betalas ut till alla ledamöter, oavsett om de reser till Bryssel eller Strasbourg från Azorerna, Kalix eller Bukarest varje vecka och då tar in på hotell, eller om de är belgare som representerar Bryssel stad och bor i egen lägenhet tvärs över torget från EU-parlamentet. Eller om de, som Malin Björk, är folkvalda politiker som visserligen representerar ett annat land, Sverige, men som av olika skäl bosatt sig permanent i Belgien och därför inte behöver veckopendla och ha dubbla bostäder.
De 3 445 kronorna per dag betalas också ut till alla de ledamöter – jag skulle gissa på att det gäller i stort sett alla 751 – som aldrig sover på hotell i Bryssel utan i stället hyr en övernattningslägenhet för en mycket överkomligt penning per månad (hyrorna här är lägre än i många andra europeiska huvudstäder) och sedan använder resten av dagtraktamentet som de vill.
Av de 20 svenska ledamöterna är det bara en som är skriven i Bryssel: Malin Björk. Så om regelbokens andemening ska följas till punkt och pricka så borde hon kanske inte få dagtraktamente.
Men då borde inte de ledamöter som aldrig sover på hotell inte heller få så mycket som 3 445 kronor per dag i traktamente. De borde få ersättning för vad deras övernattningslägenhet kostar, och inte en uppblåst schablonsumma som de kan stoppa det allra mesta av i fickan.
Summorna är för höga för att någon ska kunna använda dem enligt regelbokens exakta andemening
Björk säger att hon använder pengarna exempelvis till resor i Sverige. Man kan fråga sig hur många resor hon egentligen gör per månad och år i så fall. Parlamentarikerna får ju också en pengapott på omkring 48 000 kronor i månaden som från början var tänkt att användas till extrakontor parlamentarikernas hemländer.
De flesta svenska ledamöter har inga kontor i Sverige, och säger att de istället använder dessa pengar, som i folkmun i Bryssel kallas för kontorspengarna, till just utlägg för resor och evenemang.
Men då får vi inte glömma att EU-parlamentet betalar resor mellan parlamentarikernas hemland och Bryssel och Strasbourg, med pengar ur en tredje pengapott: parlamentets kassa för reseersättningar.



De kan också begära upp till 50 000 kronor om året för resor till och från och uppehälle i andra länder än hemlandet ur en fjärde pengapott. De kan begära ut extrapengar för verksamheter inom Sverige ur en femte pengapott. De har också tillgång till gratis tjänstefordon med chaufför både i Bryssel och Strasbourg, så i teorin behöver de inte göra några utlägg för exempelvis taxi eller bussresor – sådant som dagtraktamentet skulle kunnat gå till.
I slutändan så är det stora problemet att summorna är för höga för att någon politiker ska kunna använda dem enligt regelbokens exakta andemening, hur gärna de än vill. Det finns ingen parlamentariker som rimligtvis kan använda alla schablonersättningar, reseersättningar, dagtraktamenten, extra reseersättningar och extra extra reseersättningar om de så köper en kopieringsapparat i veckan, anordnar en konferens i månaden och tar in på lyxhotell fyra dagar i veckan i fyra olika länder. Det är fullkomligt omöjligt.
En brittisk ledamot, Jean Lambert, berättade förra året att hon har ett kontor i London med en hyra på 2 000 pund i månaden – och ändå lyckas hon inte spendera pengarna hon får för kontorsverksamhet.
Och med ett dagtraktamente på 3 445 kronor måste man verkligen leta bland de dyrare hotellen, eller hyra en riktig panglägenhet på fina gatan i Bryssel, för att följa regelboken till punkt och pricka.
Man kan fråga sig: varför höjer de inte bara ledamöternas löner, i stället för att låtsas att pengaregnet över dem handlar om kontorsmaterial och hotellräkningar? De får skattefritt, utan redovisningskrav, omkring 100 000 kronor i månaden (dagtraktamente och kontorspengar). Alla får samma pengar. Det enda som är en fast utgift för dem alla är hotellnätter och måltider under de fyra dagar i månaden som de träffas i Strasbourg. Under de dagarna får för övrigt franska ledamöter som är permanent boende i Strasbourg också ut 3 445 kronor i dagtraktamente.

Bloggarkiv