Stig Östlund

lördag, december 28, 2013

Ett hälsosammare 2014




Från olika källor förmedlade av DN plus egna kommentarer.

1.
SLUTA RÖKA
Sluta röka är det bästa man kan göra för sin hälsa.
Första steget är att testa nikotinläkemedel, till exempel nikotinplåster, nikotintuggummi, nässprej, inhalator eller sugtablett. de finns på apotek. Behövs mer stöd: ring till Sluta röka-linjen eller ladda ner appen Rökfri till din mobiltelefon. Läs mer på slutarokalinjen.org eller ring 020-840000-




Gunde Svan har aldrig druckit alkohol

2
DRA NER PÅ ALKOHOLEN
Omkring en miljon svenskar dricker för mycket. Det finns många skäl att dra ner på alkoholkonsumtionen om den går över i ett så kallat riskbruk. Till exempel ökar risken att drabbas av depression vid hög alkoholkonsumtion, fertiliteten minskar hos båda könen, foster påverkas, risken ökar för lvercancerpsorasis, eksem, benskörhet, gikt, olika infektioner, bröstcancer och tjocktarmcancer.
Vil du ha hjälp att minska på alkoholkonsumtionen: kontakta en terapeut.
Glädjande är att den svenska spritkulturen anammas av allt färre ungdomar. Att dricka sig full är inte lika "tufft" längre.

3
GÅ NER I VIKT
det finns inte en diet som passar alla. Vi påverkas olika av den mat vi äter. Våra gener gör oss olika känsliga för kolhydrater eller fett i maten. Många tror att man måste nå normalvikt för att förbättra sin hälsa. men det räcker med 5-10 procents bibehållen viktminskning för att minska risken för flera olika livsstilssjukdomar.

4
BÖRJA TRÄNA
regelbunden träning minskar inte bara risken för övervikt och fetma. Den gör dig också mer stresstålig och kan öka din intellektuella förmåga. En halvtimmes till en timmes måttlig fysisk rörelse per dag minskar också risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, klimakterieproblem, depression, högt blodtryck och  flera sorters cancer.
Om du är helt otränad är det en bra börkajan att börja gå.
Gå 10 minuter per dag första veckan, 20 minuter den andra veckan och så vidare tills du är uppe i en timme.


Glöm inte frukt, grönsaker och inte minst att träna hjärnan (korsord, litteratur, lösa matteproblem  med mera, med mera)


Bloggarkiv