Stig Östlund

torsdag, oktober 24, 2019

Matematiska modeller optimerar läkemedelsdosen



Forskarna använder sig av matematiska läkemedelsmodeller för att optimera behandlingen för olika grupper. Det kan handla om sköra patienter, personer med nedsatt njurfunktion, äldre eller barn.
Matematiska modeller optimerar läkemedelsdosen

2019-10-21
Farmakometri är ett relativt nytt och tvärvetenskapligt forskningsfält som röner stort intresse från både sjukvården och läkemedelsindustrin. Genom att skapa matematiska modeller kan forskarna förutsäga hur läkemedel ska doseras för att fungera optimalt för olika människor.

Att ordinera och dosera medicin är komplext. Läkemedel fungerar olika i olika kroppar, beroende på bland annat ålder, allmäntillstånd och samtidiga sjukdomar. Det gör att medicinen inte alltid fungerar optimalt och inte ger den effekt som förväntas.

Forskarna inom farmakometri översätter och kombinerar olika typer av data för att skapa matematiska modeller för optimal läkemedelsdosering. Farmakometri bygger dels på famakokinetik där man studerar samband mellan dos som och den koncentration som uppnås i kroppen. Och dels på farmakodynamik som beskriver samband mellan koncentration och effekt, både positiva effekter och bieffekter.

– Vi skapar matematiska beskrivningar av de här sambanden som tar hänsyn till att människor har olika farmakokinetik och farmakodynamik. Med hjälp av modellerna försöker vi att hitta så bra doser som möjligt så att patienter kan bli friskare snabbare och få en bättre livskvalitet, förklarar Lena Friberg som är professor i farmakometri vid Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet.

Bloggarkiv