Stig Östlund

lördag, september 06, 2014

Vattenfall och brunkol

Vattenfall, är som bekant ett svenskt statligt energibolag , kanske mindre bekant är astt bolaget en av de stora aktörerna på den tyska elmarknaden och äger flera av de största kolkraftverken i Tyskland.
Två av bolagets brunkolseldade kraftverk återfinns på listan över Europas tio största koldioxidbovar. Tillsammans släppte de två ut 37 miljoner ton koldioxid i fjol. Men inte nog med det.
Nu planerar bolaget dessutom att öppna 5 nya dagbrott för brunkol i Lausitzregionen i nordöstra Tyskland,
Om planerna blir verklighet kommer Vattenfall att elda brunkol - det klimatskadligaste av alla fossila bränslen - fram till år 2050. Det innebär att en oerhörd mängd koldioxid kommer att släppas ut och alla vet ju vad detta innebär. Vattenfall gör oss svenskar till grova miljöbrottslingar och hur skall Sverige kunna att tas på allvar i klimatfrågan?.
I slutändan är det vår regering som har ansvaret för vad Vattenfall gör. Politikerna har en chans att stoppa Sveriges enskilt viktigaste beslut inom klimatområdet.

Under Expressens partiledardebatt i onsdags höll på programledarens fråga ledarna för våra två största partier upp varsin grön skylt några sekunder vilket skulle betyda att man vill förbjuda Vattenfall att bygga ut kolkraften i Tyskland. Moderaterna har förtydligat sin ståndpunkt med att de är "beredda att titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall".
– Det här är jättepinsamt av alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer, säger Miljöpartiets Åsa Romson.
Det är inte acceptabelt att partierna fortsätter ge otydliga och fega besked till väljarna om hur de avser att styra Vattenfall i framtiden, säger Greenpeace Sverigechef Annika Jacobson.
- Jag kommer att fortsätta vara en nagel i ögat på det statliga bolaget Vattenfall. För mig är det viktigt att de har en grön ledartröja på sig sade centerledaren Annie Lööf i Expressens partiledarutfrågning i går. "Fortsätta att vara en nagel i ögat på Vattenfall, vadå "fortsätta"? Vem kan lita
på centerledare (apropå Vattenfall: minns t.ex. Maud Olofsson och den vansinniga Nuonaffären).

Presschefen för Vattenfall Norden har sagt att brunkolet framför allt är en tysk energipolitisk fråga. "Tyskland har valt en väg där det just nu behövs brunkol för att trygga energiförsörjning" säger han (anm.: kärnkraften är på väg att fasas ut i Tyskland) och menar tydligen att det svenska statliga energibolaget inte har ett dugg ansvar.
"Det är en tysk energipolitisk fråga" fortsätter han. Var det därför som Vattenfall genomförde en reklamkampanj i östra Tyskland och ville lyfta fram brunkol som en positiv kraft?
Anm.: kampanjen blev till slut ett fiasko.

Bloggarkiv