Stig Östlund

fredag, september 19, 2014

Talmannen

Några (däribland jag) diskuterade talmannen häromdagen. Det visade sig att kunskapen pinsamt nog var ganska dålig.
Talmannen leder riksdagsarbetet och är riksdagens främste företrädare.
Talmannen sitter bland annat ordförande vid sammanträdena i kammaren. Talmannen bistås av tre vice talmän. Tillsammans utgör de riksdagens presidium.
Sedan riksdagsvalet 2006 är Per Westerberg (M) riksdagens talman.

Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen. Det innebär att talmannen har det yttersta ansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs. Därtill leder talmannen kammarens sammanträden och är riksdagens främste representant.
Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter statschefen, alltså efter kungen, men före statsministern.
Som riksdagens främste representant företräder talmannen ofta riksdagen i olika nationella och internationella sammanhang.
En viktig uppgift för talmannen är att leda förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister. Detta är unikt för Sverige. I andra parlamentariska demokratier leder statschefen regeringsskiftet.
Riksdagens talman ska med anledning av detta stå utanför det rent politiska riksdagsarbetet. Talmannen deltar varken i utskottsarbetet eller i debatter och omröstningar i kammaren. För detta har han en ersättare.


  • Per Westerberg
  • Parti: Moderaterna
  • Valkrets: Södermanlands län, plats 178
  • Titel: Civilekonom
  • Född år: 1951

  • Anm.: Per Westerbegr lär vara mycket rik

    Källa: Hemsidan, Sveriges Riksdag

    Bloggarkiv