Stig Östlund

fredag, januari 24, 2014

SSAB + Rautaruukki = sant, om inte konkurrensmynd. säger "stopp"



Två mycket pressade nordiska företag går ihop. Svenska SSAB och finska Rautaruukki. 5 procent av de anställda blir av med jobbet.
Allmänbildningen kräver koll: SSAB har tre stora anläggningar i Sverige: Luleå, Oxelösund och Borlänge. I koncernen ingår finns även dotterbolaget Tibnor och takplåts-Plannja, allt enl SvD. SSAB har enligt Wikipedia även tillverkningsenheter i USA.
Inte minst för många sundsvallsbor är namnet på SSABs styrelseordförande välkänt:  Sverker K T Martin-Löf; tidigare Vd för SCA.
Wikipedia om SSAB: http://sv.wikipedia.org/wiki/SSAB
SvD skriver att det också finns risker med affären: "Rautaruukki har byggt upp en hyfsat lönsam byggkomponentverksamhet, men med samgåendet så konkurrerar företaget med sina kunder, som Lindab [som f.ö. bl.a. finns i Sundsvall]. Det kan skapa öppningar för kontinentala aktörer att ta sig in på den nordiska marknaden".


Rautaruukki Abp är ett finländsk stålföretag med hemort i Helsingfors, och är noterat på Helsingfors fondbörs. Det har drygt 3 000 anställda vid stålverket i Brahestad. Rautaruukkis produkter marknadsförs under namnet "Ruukki"./Wikipedia






Bloggarkiv