Stig Östlund

fredag, januari 31, 2014

Centerns sämsta siffra på 35 år

DN/Ipsos januarimätning.
Vid valet 2010 fick Centerpartiet 6,6 procent av rösterna. Skulle det vara val i dag skulle
centerpartiet enligt DN/Ipsos valundersökning få 3,1 av rösterna.
Källa DN.
Jag är inte förvånad av att partiet hamnat i svårt krisläge, förvånad inte bara pga av att  partiledaren heter Annie Thatcher. Det skall nu bli mycket intressant hur partiet, nu företagarparti på högerkanten, agerar för att locka väljare; chansen som finns är att koncenterar sig mycket mer på landsbygdsfrågorna.
Enligt nämnda färska valundersökning skulle Kristdemokraterna få 3,4; denna partiets dåliga siffra
förvånar alls inte heller. Partiet går alldeles vilse i modern tid.
Moderaterna skulle få 25,0, vilket i dagens läge kan anses vara "normalt".
Folkpartiet har stationerat sig på omkring 6,0 och får denna gång 6,4 procent av rösterna. Partiet synes  ha många duktiga personer i partitoppen, men något fel är det ju.
Att Sverigedemokraterna minskar med 0,9 procent sedan förra månads undersökning är något förvånande för mig; kanske beror min förvåning  på att jag omges av många sympasitörer med partiet, så känns det ofta iaf, och att den havererade invandringspolitiken inte spelar roll. Partiet fick vid den här januariundersökning 7,3 av rösterna.
Miljöpartiet får 9,9 procent och Vänsterpartiet stiger relativt mycket till 9,1 procent och konstateras att Jonas Sjöstedt klättrar sakta, just denna gång inte så sakta, men säker uppåt; och det är väl hos Vänsterpartiet arbetarna borde känna sig hemma.
Socialdemokraterna stiger  med 1,2 procent till 34,0. Jag tror att Vänsterpartiet kommer att se till att ytterligare minska denna siffra. Men medel- och överklassen i framförallt Stockholm kan sossarna lita på.


Ursäkta kladdet!

Bloggarkiv