Stig Östlund

torsdag, december 30, 2010

Zlatan vår ende riktigt store idrottsstjärna

Svenska Dagbladets sportchef skriver idag bl.a:

"Zlatan Ibrahimovic är tveklöst Sveriges största idrottsstjärna. För ingen underhåller oss mer och ingen svensk idrottare är ens i närheten av hans stjärnstatus, varken i världen eller i Sverige.

Gunnar Nordahl och Gunnar Gren och alla de andra i all ära: Zlatan ställer alla i skuggan. Han är redan Sveriges störste fotbollspelare genom alla tider.
Han gör svensk fotboll rolig och den dagen han slutar kommer saknaden att vara enorm.
Bakom honom är det ganska tomt för bara ytterligare en svensk lyser riktigt starkt på den internationella scenen: Robin Söderling.
Den främst stjärnan av alla våra vinterolympier är en kvinna - men det är inte den makalösa Anja Pärson längre. Anja må vara mest känd i världen och mest medaljbehängd men i år blev hon omkörd av Charlotte Kalla så att snön sprutade. Vad tycker du?".


Till Svenska Dagbladets sportchef:

"Hej!

Spontant, rakt ner på tangentbordet:
Jo visst, Zlatan är den ende store i Sverige, och störst genom tiderna. Han är stor ute i hela idrottsvärlden
Skidåkarna och ishockeyspelarna agerar på en sådan liten världsscen att jag inte alls räknar med någon sådan.
Skulle kunna vara en tennisspelare , men Söderling är inte alls tillräckligt bra, däremot är han mer känd ute i den stora idrottsvärlden än Kalla och t.ex. Foppa Forsberg vilka ju är totalt okända i t.ex. Sydamerika.
Summa sumarum: Zlatan är störst och den ende internationellt store idrottsperson som vi har.
Vad gäller världens största så måste det naturligtvis vara en (manlig än så länge iaf) fotbollsspelare.
Messi, som någon på SvD skrev så fint om häromdagen är störst (minns inte om det var du som hade skrivit artikeln) tillsammans med Xavi och Iniesta. Där kommer dock Zlatan på efterkälken, men det är inget att skämmas över. De är, i motsats till Zlatan, också alltid bra.
I övrigt anser jag att hysterin i vårt land (och Norge) vad gäller skidskyttarna är löjlig. Inklusive tidigare Magdalena Forsberg som jag inte anser var en stor idrottsstjärna, då jag alltid lägger en internationell aspekt på det hela när jag bedömer prestationerna. Samma gäller de i vårt land till skyarna  upphöjda ishockeyspelarna som Sundin, Forsberg m fl. De var bra inom sin sportgren, men kan inte alls kallas världsstjärnor
Störste idrottspersonen genom hela idrottshistorien är Maradona, tätt följd av Pellé och den som vi alltför lätt glömmer bort: Puscas. Där hamnar ju Zlatan också i lä, men det är inte heller något att skämmas över.

Ursäkta det spontana = slarvet
Mvh,
S Östlund
Sundsvall
idrottsintresserad sedan 2-årsåldern"

Bloggarkiv