Stig Östlund

tisdag, december 28, 2010

Vindkraftsentreprenörerna möter tufft motstånd


"Vindkraftsutbyggnad i Sverige möter tufft, högljutt och välorganiserat motstånd. I vissa delar av landet är det nu omöjligt för entreprenörerna att projektera och bygga vindkraft.

För Anna Cederberg på vindkraftsentreprenören Triventus har arbetsuppgifterna förändrats.
– Vi pratar med vindkraftsmotståndare i princip varje dag. De verkar jobba mer eller mindre på heltid med detta. För oss som egentligen behöver ägna vår tid åt planering och projektering håller detta på att gå över styr, säger hon i det senaste numret av Miljörapporten.
Rolf Petterson, projektör på RPG-Vindkraft, är en luttrad man efter att i flera år ha stångats med lokalföreningen Rättvis Vind i Ödeshög.
– De har lyckats. Genom ständiga uppvaktningar av politikerna i kommunfullmäktige och långsiktig bearbetning av kommunens miljöchef har det slutat med att fullmäktige röstade igenom en översiktsplan som i stort sett omöjliggör etableringar av vindkraft, säger han.
MiljöRapporten har tagit del av dokument och presentationer från vindkraftsmotståndarnas nationella paraplyorganisation Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) som beskriver det ”vinnande” konceptet”.
Under rubriker som: ”Hur kan vi få stopp på vindkraftseländet”, ”Var besvärliga” och ”Attackera” samt ”Sprid rykten”, beskriver föreningen i punktform hur ett framgångsrikt lokalt motstånd ska bedrivas.
Vissa råd är allmänna och går i korthet ut på att det gäller att trötta ut motståndarna genom att envist ringa, klaga, överklaga, polisanmäla och ständigt hålla lokalpressen informerad.
Andra är av mer strategisk natur som att lokalföreningar alltid ska ha ett namn där man är för något, inte emot vindkraft eller exploatering. I manualen finns sammanlagt 57 punkter eller uppmaningar till aktiviteter som ska stoppa vindkraften."

Gärna vindkraftverk för mig, men för guds skull utom syn- och hörhåll från min bostad.

Bloggarkiv