Stig Östlund

tisdag, december 28, 2010

Nyupptäckt gen kan ersätta träning för att stärka hjärtat

Genom att förändra en gen hos möss har forskare i USA lyckats stärka deras hjärtan på samma sätt som vid träning. Nu hoppas en svensk forskare kunna ta fram ett piller som ersätter träning.


Forskare vid det amerikanska universitetet Harvard har hittat en gen som spelar stor roll för hur hjärtat stärks vid träning, rapporterar Sveriges Radio.
Forskarna berättar i en ny studie hur de har lyckats förändra genen så att hjärtan hos otränade möss blev lika starka som hos möss som hade simmat tre timmar om dagen i två veckor. De otränade mössens hjärtan fick också bättre skydd mot hjärtsvikt.
– I förlängningen vill vi ta fram ett träningspiller som gör att man kan styra hjärtat i ett gynnsamt läge, utan att man behöver träna själv, säger svensken Pontus Boström, som är hjärt- och kärlforskare vid Harvard och en av studiens författare, till Sveriges Radio.
Även om människohjärtan skiljer sig från mössens i funktion säger Pontus Boström att studien ger ledtrådar till hur det fungerar hos människan.
Förhoppningen är att man genom mediciner ska kunna modifiera hjärtcellerna hos människor med svaga hjärtan som inte kan träna själva. Det skulle kunna vara ett alternativ för hjärtsjuka men också för sådana som riskerar att drabbas av hjärtsjukdom. /Dagens Medicin

Bloggarkiv