Stig Östlund

onsdag, december 29, 2010

Mushonor ska ge svar om smärta

Nu studerar en svensk forskare mushonor för att ta reda på varför kvinnor känner mer smärta än män.

Ledgångsreumatism drabbar oftast kvinnor men djurförsöken har nästan bara gjorts på handjur. Nu studerar en svensk forskare mushonor för att ta reda på varför kvinnor känner mer smärta än män.

Camilla Svensson forskar om artrit vid Karolinska institutet och har fått tio miljoner i anslag från Stiftelsen för strategisk forskning för att studera hur smärtsignaler uppstår och hur de kan angripas.
I sin forskning använder hon möss av honkön, något som hittills varit ovanligt trots att ledgångsreumatism drabbar tre gånger så många kvinnor som män.
Kvinnor och mushonor tycks vara mer känsliga för smärta än sina manliga artfränder och Camilla Svensson säger till Sveriges Radios Ekot att smärta generellt sett är vanligare hos kvinnor vid sjukdomstillstånd där smärta är ett problem.
Att använda möss av rätt kön blir därför naturligt, även som ett sätt att minska antalet försöksdjur.
– Absolut, jag tror att det är jätteviktigt att titta på rätt kön, definitivt. Och framförallt tror jag att man har större förutsättningar för att hitta rätt angreppspunkter, säger Camilla Svensson till Ekot. /Dagens Medicin

Bloggarkiv