Stig Östlund

onsdag, november 25, 2009

Recept på motion

Ur nyaste Dagens Medicin:
Sedan några år tillbaka kan sjukgymnaster, läkare och andra yrkesgrupper inom vården skriva ut fysisk aktivitet på recept, FaR. Men frågan är om en patient motionerar mer på grund av en receptblankett där det står att han eller hon bör göra det.
Matti Leijon, folkhälsovetare vid Centrum för primärvårdsforskning, Lunds universitet, berättade vid ett idrottsmedicinskt symposium under onsdagen om sin avhandling om FaR. I avhandlingen har han undersökt användningen av motion på recept i Östergötland.


Det visade sig bland annat att ungefär hälften av dem som fick fysisk aktivitet på recept utskrivet följde ordination. Kanske en låg andel, men samtidigt visade avhandlingen att det var just de som var minst aktiva som följde ordinationen i störst omfattning.

Han kunde också konstatera att följsamheten till ordinationen var som störst om patienterna ordinerades en egen aktivitet som promenader eller cykling, i stället för organiserad motion.
Däremot spelade det ingen roll om det var en sjuksköterska, läkare, sjukgymnast eller någon person inom annan yrkesgrupp som hade ordinerat aktiviteten.

Bloggarkiv