Stig Östlund

tisdag, november 24, 2009

Fettsnål mat håller fetma-gen (s.k. FTO-genen) i schack

Ur artikel i Läkartidningens nyhetsbrev signerad Miki Agerberg.

Den mest kända riskgenen för vanlig fetma verkar i samspel med bestämda miljöfaktorer. Tidigare studier har visat att risken kan elimineras med fysisk aktivitet. Nu visar en ny svensk studie att även kosten har betydelse. Med fettsnål mat kan den genetiska risken hållas i schack.


Den nya svenska studien, som publicerades i september i år, är den första i världen som visar att kosten har betydelse för effekten av FTO-genen – den mest kända och sannolikt viktigaste genen bakom vanlig fetma.
Studien visar att det är om man äter fet mat som effekten av FTO-genen framträder.
Äter man fet mat och har riskvarianten av genen i dubbel uppsättning, så är risken att bli fet två och en halv gånger så hög som om man saknar riskvarianten. Men denna ökade risk för fetma försvinner nästan helt om man äter fettsnål mat.
Det här visar att vi inte är slavar under våra gener. Även om vi föds med en ärftlig belastning för fetma är livs­stilen viktig, säger Emily Sonestedt, forskare i Marju Orho-Melanders grupp vid Lunds universitets Dia­betescenter i Malmö och huvudförfattare till den nya studien.

Förra året publicerades så en amerikansk studie, som visar att fysisk aktivitet har stor betydelse för vilken effekt FTO-genen får. Fysisk aktivitet kunde uppenbarligen dämpa, eller rentav eliminera, den genetiska risken för fetma. Flera andra studier har bekräftat detta samspel mellan FTO-genen och fysisk aktivitet, även om bilden inte är helt entydig.
Den nya svenska studien är emellertid den första som visar att även kostens sammansättning spelar in. /Läkartidningen----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För någon månad sedan såg jag i en tidning ett uttalande som den nu kända Njurunda-doktorn Dahlqvist gjort. Hon menade att motionerandet inte har någon betydelse om man vill gå ner i vikt. Med min erfarenhet skulle jag vilja påstå att Dahlqvists uttalande var dumt.
Motion är oslagbart. Gratis och effektivt: men inte bara vid önskan om viktnedsättning (alltså i kombination med rätt kost), utan också som något mycket effektivt förebyggande mot vissa sjukdomar.--------------------------------------------------
Läs mer (Läkartidningen):
Anm.: Google hjälpt mig: FTO betyder "Fat mass and obesity associated gene".
____________________________________________________________________

Bloggarkiv