Stig Östlund

fredag, november 27, 2009

La Liga

Bilden: Sevillas fotbollslag
La Liga, lördag.
Sevilla - Malaga; Valencia - Mallorca; Gijon - Villarreal
.


Sevilla ligger ju i Andalusien. Och Andalusiens själ är ju flamencon som inte bara är en dans utan ett konstnärligt sätt att uttrycka sorg och glädje.
Sevillanas är en folkdans som gav inspiration till flamencon. Här en Sevillana:
http://www.youtube.com/watch?v=AoXpI2XubWI
Påskveckan, la Semana Santa, lär vara något alldeles extra i Sevilla med vackra processioner genom stan. Även la Feria de Abril, ett par veckor efter påsk då då det festas en vecka, lär vara något alldeles extra.
Sevillas guldålder var på 1500-talet, och landets främsta hamn var Sevilla som dock i slutet av 1600-talet fick lämna över till Cádiz.
Sevilla med sitt rika kulturarv och den andalusiska atmosfären är värd ett besök; inte bara för att man kan titta när deras geniala fotbollslag inför het publik spelar på hemmaplan.

Vinner jag på lotto vet jag vart jag skulle åka. En av platserna skulle vara Andalusiens huvudstad Sevilla, och inte nödvändigtsvis under påskveckan, men helst då.
Det var de hetlevrade tobaksarbeterskorna i Sevillas Kungliga tobaksfabrik som inspirerade den franske författaren Mérimée att skriva om Carmen och som Bizet baserade sin fantastiska opera på.
http://www.youtube.com/watch?v=axvhEUyVfX0
Utförligt om Mérimée:
http://www.kirjasto.sci.fi/merimee.htm

Bloggarkiv