Stig Östlund

onsdag, november 25, 2009

Om retorik

Partiledaren för det lilla folkpartiet använde sig av genomskinliga teleprompters under sitt, som det heter, inspirerade tal på partiets landsmöte för några dagar sedan.Troligen kommer betydligt fler svenska politiker att använda sig av sådana vid kongresser och valmöten i fortsättningen. Detta välkomnas, för trots fusket innebär det en förbättring för oss stackars lyssnare. Talkonsten bland politikerna i vårt land är ju inget att hurra för. Teleprompters håller oss i alla fall vakna. Men låt dem vara genomskinliga, så finns det chans att man som lyssnare emellanåt glömmer dem.
Bättre än teleprompters för evigt vore dock en rejäl satsning på ämnet retorik i de svenska skolorna. Då finns det chans att folk i framtiden t.o.m. följer alla riksdagsdebatter som teven sänder.
Själv ignorerar jag, liksom jag tror de flesta, dessa sömniga s.k. debatter. Jag söker istället, om jag inte först hittar Obama i TV-apparten (mästaren efter Bush i teleprompt-teknik), tevesändningar från debatter i det engelska parlamentet när politikådran kliar.


Hellre en engelsk parlamentsledamot som pratar strunt, men gör det med stor humor, än en svensk riksdagsledamot som pratar strunt, men gör det på fullaste allvar (!). Kan man hoppas på teleprompters i den svenska parlamentsbyggnaden, tills resultatet så småningom visar sig av, som vi hoppas, den rejäla satsningen på retorik i de svenska skolorna?

Bloggarkiv