Stig Östlund

onsdag, januari 12, 2022

Prins Andrew verkar inte slippa undan rättegång. En amerikansk domare underkänner prinsens begäran om att slippa rättsprocess om sexbrottsanklagelser. Han anklagas bland annat för våldtäkt.



Prins Andrew.
Prins Andrew. Foto: Neil Hall/AP


Annons

Det civilrättsliga målet där prins Andrew anklagas för att ha förgripit sig på en kvinna, ser inte ut att stoppas. Vid det påstådda tillfället var kvinnan 17 år och ingick i en grupp av unga flickor som utsattes för trafficking av mångmiljardären Jeffrey Epstein och societetskvinnan Ghislaine Maxwell.

Enligt prinsens advokater borde stämningen underkännas eftersom kvinnan, Virginia Giuffre, avtalade om förlikning med Jeffrey Epstein 2009 och då fick 500 000 dollar. Men en domare, Lewis Kaplan i New York, har beslutat att förlikningen i det här läget inte kan sägas gynna prinsen, och att prinsen därför kan höras.

I stämningen från den 9 augusti 2021 hävdar Virginia Giuffre att hon sexutnyttjades av Epstein som också lånade ut henne till andra inflytelserika och rika män.

Den 61-årige prinsen förnekar alla anklagelser om sexuella övergrepp. Han hävdar också att han aldrig träffat Virginia Giuffre som anklagar honom för övergrepp. Det finns dock ett foto av prinsen där han håller armen om midjan på henne och där Maxwell syns i bakgrunden. Bilden har figurerat flitigt i brittiska medier.



Klart är att Jeffrey Epstein och societetskvinnan Ghislaine Maxwell var goda vänner med prins Andrew. Maxwell fälldes nyligen i domstol för sexbrott mot barn i en uppmärksammad rättegång. Hon har enligt domen rekryterat tonårsflickor till Epstein som utnyttjade dem sexuellt mellan 1994 och 2004.

Giuffres stämning av prins Andrew ligger i en civil domstol i New York, där prinsen anklagas för våldtäkt och övergrepp som ska ha inträffat i London, New York och på Epsteins ö i Västindien mellan 2000 och 2002. Hon vill ha ett ospecificerat skadestånd, och det spekuleras i att summan kan uppgå till miljontals dollar.

SvD har tidigare berättat att det i förlikningen mellan Epstein och Giuffre står att den inte är avsedd att användas av någon annan person som skydd mot stämning utan samtycke från Giuffre och Epstein. Och Jeffrey Epstein, som stod åtalad för övergrepp, dog i häktet 2019.

Giuffre hävdar bland annat att prinsen ”svettades så ymnigt” att hon blev blöt när de var på nattklubb i London samma kväll som de hade sex.

I en ödesdiger BBC-intervju svarade prinsen att det är falskt därför att han inte svettas: ”Jag har en speciell medicinsk åkomma som gör att jag inte svettas eller vid den tiden svettades.”

I stämningen kräver Giuffre och hennes advokater nu bevis för att prins Andrew inte kan svettas.

Prins Andrew har berättat att han den påstådda nattklubbskvällen med Giuffre först befann sig på barnkalas med sin dotter, Beatrice, och därefter stannade hemma med barnen hela kvällen.

Bloggarkiv