Stig Östlund

söndag, september 05, 2021




Munskydd minskar spridningen av covid-19, enligt en ny studie som omfattar mer än 300 000 personer i Bangladesh. Undersökningen har gjorts av en internationell forskargrupp och är den hittills största i sitt slag.

I studien ingår 342 000 personer som följdes under sex månader i omkring 600 byar i det tätbefolkade Bangladesh, skriver Washington Post. I hälften av byarna bedrevs mellan november 2020 och april 2021 kampanjer för att bära munskydd. Uppmaningen gällde skolor, arbetsplatser, butikscentrum, religiösa platser och andra inomhusmiljöer. Människor erbjöds gratis munskydd och kampanjen stöttades av ledande personer i byarna.

Resultatet blev att många fler bybor använde munskydd. Andelen tredubblades från 13,3 procent till 42,3 procent. Samtidigt minskade smittspridningen med 9,3 procent bland den vuxna befolkningen i de byar där insatser till förmån för munskydd genomfördes.

– Det här bör sätta stopp för alla typer av vetenskapliga debatter om huruvida munskydd är effektiva eller inte, säger Jason Abaluck, professor vid universitet Yale, till Washington Post. Han kallar resultatet för ”en spik i kistan” för argumenten mot munskydd.

Vaccinering mot covid-19 i Bangladesh.
Vaccinering mot covid-19 i Bangladesh. Foto: Mahmud Hossain Opu/AP

Bakom den kontrollerade studien, som kommer att publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Science, står en internationell grupp med forskare från bland annat Yale och Stanford och den bangladeshiska organisationen Green Voice.

Världshälsoorganisationen WHO har förespråkar användning av munskydd under pandemin. I Sverige anser Folkhälsomyndigheten att en bred och generell användning av munskydd i samhället inte är motiverad.

Bloggarkiv