Stig Östlund

fredag, september 03, 2021

Nordiska rådets miljöpris 2021. En databas med livsmedlens CO2-belastning, regenerativa jordbruk som binder CO2 i marken och ett växthus på Grönland som förser restauranger och lokala invånare med färska livsmedel är alla bland de nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2021. De nominerade representerar nordiska lösningar för arbetet med att skapa ett hållbart livsmedelssystem till gagn för både den biologiska mångfalden, miljön och klimatet. Ett hållbart livsmedelssystem gör det möjligt att understödja flera av FN:s globala hållbarhetsmål, bland annat hållbar konsumtion och produktion (12) klimatinsatser (13), hav och marina resurser (14) samt ekosystem och biologisk mångfald (15). Samtidigt står livsmedelsproduktionen för cirka 25 % av världens totala utsläpp av växthusgas. Därför är årets tema för Nordiska rådets miljöpris hållbara livsmedelssystem, och i dag offentliggjordes de nominerade på demokratifestivalen Fundur fólksins på Island, där sekretariatet för Nordiska rådets miljöpris är placerat. Bedömningskommitténs ordförande Lars Hindkjær berättar: Sommarens våldsamma väderfenomen världen över och IPCC:s nyligen offentliggjorda rapport har understrukit behovet av att hålla fokus på sättet på vilket vi producerar och konsumerar livsmedel. Därför är vi också väldigt glada över de åtta projekt som har mottagit en nominering till årets miljöpris. De visar alla på var sitt sätt hur ett mer hållbart livsmedelssystem kan skapa positiva förändringar för vår miljö och vårt klimat.

 NEW YORK CITY

Bloggarkiv