Stig Östlund

lördag, juni 27, 2020

Polisen i USA har förändrats på en månad




För precis en månad sedan började protesterna mot polisvåld i Minneapolis. De spreds sedan som en löpeld över USA. Miljontals amerikaner har nu deltagit i demonstrationer i stöd för Black lives matter-rörelsen, som har fått stort politiskt genomslag. I minst 30 amerikanska städer har det genomförts reformer av bland annat poliskåren. 
Stödet för demonstrationerna har vuxit snabbt. Enligt en analys av New York Times finns det ingen annan politisk fråga på 2000-talet där det amerikanska folket bytt åsikt så snabbt som när det gäller polisvåld och diskriminering mot svarta. 
Debatten om polisvåld och systematisk rasism i poliskåren har pågått i USA i flera decennier. USA:s polis dödar omkring 1.000 personer om året, vilket kan jämföras med omkring 11 fall om året i Tyskland. Svarta män löper tre gånger större risk än vita män att dö av polisvåld, enligt American Journal of Public Health.

Representanthuset i Washington har i veckan röstat igenom ett omfattande reformpaket för polisen i USA, men det kommer sannolikt att stoppas av republikanerna i senaten.
I stället sker förändringar i lokalpolitiken.
Den här sommaren har åtminstone 30 amerikanska städer och delstater redan genomfört olika reformer.

Här är ett urval av de mest omfattande förändringarna.

• Minneapolis
”Defund the police”, stoppa polisens finansiering, står det på demonstranternas banderoller över hela USA. Minneapolis är den första stad som faktiskt gjort detta. Stadshuset röstade tidigare i juni för att lägga ner hela stadens poliskår. I stället ska en ny infrastruktur för invånarnas säkerhet byggas upp från grunden. Stora delar av polisens tidigare budget ska läggas på vård av psykiskt sjuka, socialarbetare och rehabilitering för drogberoende. Stadshuset är oense om huruvida det kommer att finnas en formell polis i staden framöver. ”Vi ska dramatiskt tänka om vårt tillvägagångssätt till invånarnas trygghet”, säger stadsborgarrådet Jeremiah Ellison.
• Louisville
Polisen har förbjudits att genomföra vissa former av razzior utan att först ringa på dörren. Det var en sådan razzia som ledde till att 26-åriga Breonna Taylor dödades av en polis i mars. Taylor har tillsammans med George Floyd blivit nyckelfigurer för Black lives matter-rörelsen globalt. Polisen som dödade Taylor har även avskedats. Senatorn Rand Paul har som en av få republikaner i kongressen ställt sig bakom polisreformerna.


New York

Delstaten New York har upphävt 50a, en kontroversiell lag som i praktiken skyddat polisen från att åtalas för brott i många år.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har även lovat att flytta en del av polisens budget till ungdomsprogram och socialhjälp. Aktivister kräver att minst en miljard dollar av New York-polisens årliga budget på 6 miljarder ska skäras ner. Staden New York har även avslutat ett program för 600 civilklädda poliser, som varit inblandade i många av stadens mest uppmärksammade fall av polisvåld. Staden lanserar även en offentlig databas men namn på poliser som anklagats för överträdelser. Databasen har redan nu mer än 1.100 namn.

”Ni behöver inte protestera längre. Ni vann. Ni har åstadkommit ert mål. Samhället säger att ni har rätt. Polisen behöver en systematisk reform”, sade delstatsguvernören Andrew Cuomo nyligen.

Men många demonstranter kräver mer omfattande reformer. I veckan som gick var det fortfarande omkring 70 demonstrationer i New York.

Bloggarkiv