Stig Östlund

torsdag, juni 25, 2020

Om depression och fysisk träning

Eva Andersson i DN om depression och fysisk träning

Nyheten publicerad | 2020-06-11
Bild på Eva AnderssonEva Andersson, läkare och forskare vid GIH ( = Gymnastik- och idrottshögskolan som är en svensk statlig högskola i Stockholm ) , uttalar sig i DN Insidan den 11 juni om att träning lindrar depression. I artikeln står att träning inte bara är bra för den fysiska hälsan men även den mentala.
Forskning visar att träning har positiva effekter på personer med mild till måttlig depression som att träning ger lika god smärtlindring som antidepressiva läkemedel och psykoterapi.
– Träning är bra då inte alla kan äta mediciner eller gå i terapi, säger Eva Andersson, som även är en av författarna bakom kapitlet Fysisk aktivitet och depression i Fyss.
Anledningen till denna positiva effekt är att träning frisätter ämnen i kroppen som dopamin, endorfin och serotonin som alla är viktiga för vårt välbefinnande.
I vissa av rekommendationerna i Fyss ser man en liknande effekt av lätt, måttlig eller högintensiv träning. Eva Andersson framhåller att råden gäller de som har en lättare form av depression.
– Men de flesta har mild till måttlig depression och träning i ungefär 30-40 minuter tre gånger i veckan har effekt, säger hon.
Dessutom är träning viktig för att stå emot stress.
– Om man tränar regelbundet blir man lyckligare, bara du hittar din nisch.
I motsats till träning finns stillasittande som kan vara negativt för kroppen. Här har en studie som tagits fram av GIH och Karolinska Institutet kommit fram till att de som sitter mycket på sin fritid ökar risken att uppleva depressions- och ångestsymtom, medan mycket stillasittande på arbetet inte visar samma starka samband. Personer som ofta gör avbrott i sitt stillasittande på fritiden upplever mer sällan symtom av depression och ångest.

Bloggarkiv