Stig Östlund

söndag, juni 21, 2020

Goda anledningar att pröva höga doser C-vitamin vid covid-19

LÄKARTIDNINGEN - DEBATT INGÅR I:CORONAVIRUSEt

PUBLICERAD:
Läkartidningen 19-20/2020
Lakartidningen.se 2020-04-20
(uppdaterad 2020-05-19)

Uffe Ravnskov, med dr, docent, Lund




Nobelpristagaren Linus Pauling var en av de första som rekommenderade C-vitamin som behandling av infektionssjukdomar. Många kritiserade honom eftersom ingen hade lyckats förebygga förkylning med C-vitamin. Troligen är förklaringen att man använt för låga doser.
Sedan dess har det publicerats åtskilliga kontrollerade experiment där man lyckats förebygga och bota olika typer av infektionssjukdomar med »megadoser« av C-vitamin. Detta har gjorts både i djurförsök och i randomiserade humanförsök på såväl friska som sjuka individer [1].
Förklaringen till de försök som gjorts är givetvis att C-vitamin spelar en viktig roll i immunförsvaret och att patienter med allvarliga infektioner ofta har en extremt låg halt av C-vitamin i blod och urin [1, 2].
Mest intressanta är de experiment där man behandlat patienter med allvarlig sepsis och luftvägsinfektion, detsamma som drabbar patienter med livshotande covid-19 infektion. I en färsk metaanalys refererar författarna till fem kontrollerade experiment där man minskat mortaliteten signifikant hos patienter med sepsis genom intravenös tillförsel av megadoser av C-vitamin [2].
I flera av de experiment som gjorts har man injicerat megadoser av C-vitamin flera gånger dagligen under ett antal veckor utan att patienterna har fått några allvarliga biverkningar. C-vitamin har även visat sig kunna bota olika typer av virusinfektioner [3].
C-vitamin har ännu inte testats hos covid-19-patienter, men då behandlingen är helt ofarlig finns det all anledning att pröva denna terapi under pågående coronaepidemi.


Ingenting att förlora på C-vitamin till Covid-19
Det är väldigt välkommet att Uffe Ravnskov tar upp denna debatt. Vid en sökning på PubMed hittar man mer än 22.000 studier som just handlar om C-vitamin – kanske helt okända för de flesta läkare. Vitamin C är först och främst ett vitamin som är en co-faktor i mer än 15 enzym-reaktioner, och kräver inga stora mängder C-vitamin för att kunna fungera.
Men när man blir sjuk så fungerar C-vitamin också som kroppens viktigaste antioxidant, förbrukas och utsöndras i urinen som ändprodukten dehydro-askorbinsyra. Vid kritisk sjukdom är oxidationen och inflammationen massiv vilket kräver stora mängder C-vitamin. Problemet med människan i detta avseende är att hon – i motsats til de flesta andra djur – inte i levern kan producera sitt eget C-vitamin ur glukos, varför C-vitaminnivåerna i blodet kan bli extremt låga och till och med omätbara vid kritisk sjukdom som septisk chock. Eftersom C-vitamin är absolut nödvändigt för syntesen av dopamine, noradrenalin, adrenalin, kortisol, ADH, neurotransmittorer så får vi vid denna brist bl. a. blodtrycksfall och mental förvirring. Som Uffe Ravnskov här påpekar så har även Mega-doser av C-vitamin intravenöst visat sig vara helt harmlösa. Och det finns därför ingenting att förlora på att vid Corona-infektion ge dessa Mega-doser, helst tillsammans med Tiamin och kortison, som dr. Paul Marik visat.
Sture Blomberg, narkosläkare, docent., seniorvikarie, tidigare Sahögrenska sjukhuset
C-vitamin och ormbett + covid ???
Som icke vetenskaplig kuriositet finns en beskrivning om en episod med ormbett från Sydafrikanska bushen i boken “Afrika i mitt hjärta ” av Kobie Krüger. En viltvårdare och veterinär blev samtidigt bitna av en ovanlig giftorm Amblyodipsas polylepis. I campen upptäckte de att ormserumet var oanvändbart och goda råd var dyra. Viltvårdarens hustru tittade i köket och hittade C-vitmin burkar och hon kom ihåg en bok av en amerikansk näringsexpert att som nödlösning vid ormbett kunde man använda chockdoser 4 gram x flera med c-vitamin. Hon gav det till sin make som tillfrisknade betydligt fortare än veterinären som inte fick c-vitaminet. Teorin var att c-vitaminet var cellstabiliserande och toxin neutraliserande. Man kan ju tänka på forna tiders sjömän med skörbjugg som fick blödningar och tänderna ramlade ur. Så tanken med C-vitmin som både adjuvant behandling vid covid-19 och kanske framförallt som pre expositions profylax till ännu friska människor inte är så långsökt. Varför det inte gjorts studier kan man undra, är det en alltför billig behandling för att väcka uppmärksamhet- inga pengar att tjäna. Och i alla fall mycket säkrare än malaria behandling som en viss potentat föreslår. Håll avståndet kollegor! Jaan Novek. privat allmänläkare
Jaan O. Novek, leg. läkare. specialist allmänmedicin, Minikliniken i Nybro AB
Oups, somebody said it again....
Detta frejdiga förslag får mig osökt att tänka på Voltaires klarsynta dom över läkarskrået:
”Doctors put drugs of which they know little into bodies of which they know less for diseases of which they know nothing at all”.
Magnus Brink, Överläkare, Infektion, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Vad är en megados?
Kanske få Linus Pauling en viss postum upprättelse?

Bloggarkiv