Polisens utspel om att det i Sverige finns minst ett 40-tal kriminella klaner slog ner som en bomb.
Till grund för uttalandet ligger en hemligstämplad rapport som blev klar redan i januari. Där påstås att kriminella klaner lyckats skaffa sig förgreningar i såväl kommunpolitiken som rikspolitiken. Och att merparten varit aktiva under lång tid, ofta 30–35 år.Tyngdpunkten ligger på fyra klaner, eller släktbaserade nätverk som polisen också kallar dem. Ett av dem är Södertäljenätverket. Det består av runt 130 personer. Vissa är släkt, vissa har vuxit upp tillsammans.Södertäljenätverket sticker ut bland familjerna som polisen har granskat eftersom det har ojämförligt stort inflytande på det politiska livet på kommunal och nationell nivå.Fyra personer med kopplingar till nätverket är, eller har varit, riksdagspolitiker. Två satt i riksdagen för Moderaterna och en för Socialdemokraterna men har inte längre kvar sina uppdrag.
En av dem sitter i riksdagen för närvarande: Kristdemokraten Robert Halef.
Halef har varit riksdagsledamot sedan 2010. Han är suppleant i flera av riksdagens utskott, bland annat justitieutskottet och utrikesutskottet. Tidigare har han varit kristdemokratisk lokalpolitiker i Södertälje.
/Aftonbladet
--------------------------------------------------------------------------
Robert Halef dementerar kraftfullt klankopplingarna.KD-ledamoten anklagar polisen för att diskriminera honom och hans familj.
– De har lyssnat på skvaller och smutskastning, säger han till Aftonbladet.