Stig Östlund

måndag, augusti 18, 2014

Karolinska Institutet på fin 12:e plats

På årets upplaga av Academic Ranking of World Universities har tre svenska lärosäten kvalat in på topp 100 i kategorin medicin och farmaci. Högst ranking bland de nordiska universiteten har Karolinska institutet som är placerat på 12:e plats. Endast amerikanska universitet och ett brittiskt, Cambridge, har högre placeringar.

På plats 45 återfinns Göteborgs universitet och på plats 51–75 Uppsala universitet.

Högst poäng i rankingen över medicinska universitet har Harvard i Massachusetts, USA, och det är också det universitet som har högst poäng på listan där samtliga universitet rangordnats för alla kategorier sammantaget.

Listan är gjord av Center for World-Class Universites i Shanghai. Förra året kom Karolinska institutet på plats 11 på samma ranking som bland annat bygger på publiceringar, citeringar och antal nobelpris.

På en annan stor ranking, Times Higher Education, som publicerades i mars i år halkade både Lunds universitet och Uppsala universitet ut från topp 100-listan, vilket väckte mycket uppmärksamhet. På den listan, som var en generell och inte enbart gällde medicin, var det enbart Karolinska institutet som återfanns i topp 100./Dagens Medicin

Den här rankingen har på en del håll kritiserats

Bloggarkiv