Stig Östlund

lördag, juni 23, 2012

Rio+20 processen

Rio+20 konferensen tar oss – ingenstans

Slutdokumentet “The future we want”  efter FN:s toppmötet i Rio de Janeiro  gör inte mycket mer än att bekräftar tidigare överenskommelser. Detta medan världen är mitt uppe i flera kriser samtidigt. Mötet är en missad chans, som inte leder till den hållbara framtiden vi vill ha, säger  Ellie Cijvat, Jordens Vänner, som har följt Rio+20 processen.  
- De rika länderna lyckades tyvärr stoppa vidare implementering av vatten som mänsklig rättighet, något som FN:s råd för mänskliga rättigheter antog 2010.
- Ingen bindande överenskommelse för att sluta subventionera fossila bränslen, trots en massiv kampanj av miljörörelsen. Även statsministern Fredrik Reinfeldt var knäpptyst om frågan i sitt tal i Rio.
Inga bindande krav ställs på företag och deras verksamheter, och mötet kom inte heller fram till att instifta en internationell domstol för folk som drabbas av miljö-förstöring eller kränkning av mänskliga rättigheter på grund av transnationella bolags verksamheter.
Det som Riomötet missade diskuterades desto mer på det folkliga toppmötet för social och miljörättvisa, mot kommersialiseringen av livet och naturen och för försvar av allmänningarna. En rättvis omställning av våra samhällen innehåller matsuveränitet, förnybar energi, ett gott liv för alla, minskade klyftor och en omställning av det ekonomiska systemet.

 

Bloggarkiv