Stig Östlund

tisdag, juni 26, 2012

LÄKARTIDNINGEN:

AKTUELLT
Sjukhusen sämst på palliativ vård
Trots att sjukhusen tillsammans med särskilda boenden är den vanligaste dödsplatsen släpar man efter när det gäller den palliativa vården. Det visar data från Svenska palliativ­registret, där mer än vartannat dödsfall registreras.
KLINIK OCH VETENSKAP
Risk för D-vitaminbrist bland vissa grupper i Sverige
Ny forskning talar för att D-vitamin har betydelse inte bara för skelettet utan också för vårt immunsystem. Det är dock inte klarlagt i vilken utsträckning råden om D-vitaminintag följs, vad som är tillräcklig utevistelse för grupper med mörk hudfärg och om råden resulterar i normala D-vitaminnivåer i blod även under vintern.
DEBATT OCH BREV
Cancersjuka nekas behandling med de nya dyra läkemedlen
Nya läkemedel finns snart tillgängliga för cancerklinikerna. Men kostnaderna är höga och i stora delar av landet kommer patienterna inte att erbjudas ­me­dicinskt motiverade behandlingar, skriver Thomas Linné.
KLINIK OCH VETENSKAP
Svårt implementera avvänjning från tobak i ordinarie vårdrutin
Inför en planerad kranskärlsröntgen slutade 50 procent av patienterna som fick uppföljande stödsamtal att röka/snusa, men endast hälften av dem som erbjöds behandling tog emot den. För att öka villigheten att ta emot hjälp måste avvänjning få status som sjukvårdande behandling.
DEBATT OCH BREV
Tidiga insatser viktiga för hälsan bland barn med socialtjänstinsatser
Barn med socialtjänstinsatser har i regel sämre hälsa än många andra barn, och tidiga ­insatser är avgörande, skriver Bo Burström, och pekar på exemplet Rinkeby–Kista.
MEDICINSK KOMMENTAR
Nedmontering av »Big Pharma« ger ny kraft åt läkemedelssektorn
Händelseutvecklingen i Sverige i samband med AstraZenecas nedläggningsbesked i Södertälje är en del av en global omstruktureringsprocess. De förutsättningar som Sveriges näringslivsföreträdare och politiker nu skapar är avgörande för en framtida life sciences-sektor i landet.
KLINIK OCH VETENSKAP
Forskning på kvalitetsregister ger klinisk nytta
Forskning baserad på kvalitetsregister och andra register ger ny kunskap som är kliniskt relevant och svår eller omöjlig att uppnå i studier av annan design. Det visar exempel från forskningsdatabasen över prostatacancer.
DEBATT OCH BREV
Kärnan i läkekonsten trängs bort
Det finns inget vetenskapligt stöd för värdet av att publicera vårdresultat. Det konkluderar Bengt Järhult efter att ha läst en Cochranerapport.
NYA RÖN
Risken för suicidförsök påverkas av både biologiska arvet och uppväxtmiljön
Det biologiska arvet kan påverkas. Att tidigt identifiera och behandla psykisk störning hos föräldrar kan vara ett steg för att hindra att benägenheten för suicidhandlingar får betydelse i nästa generation.
NYA RÖN
Framgångsrik satsning på att få bukt med barnadödligheten
På relativt kort tid och till en rimlig kostnad har en stor minskning av barnadödligheten åstadkommits i tolv utvalda fattiga byar i södra Afrika. En förklaring är att man fokuserat på många olika faktorer, inte enbart malariaprevention och vaccination.
KULTUR
Vem hand­leder hand­ledarna?
En bra handledare känner en lidelse för sitt jobb och kan förmedla denna lidelse till yngre kolleger. Goda handledare brinner och tänder små eldar omkring sig, samtidigt som de kan konsten att kommunicera – till och med om kommunikation. Christer Petersson, allmänläkare i Växjö, utreder handledningens filosofi.
DEBATT ENDAST PÅ WEBBEN
KI:s nedmontering av nuvarande antagningsmodell väcker farhågor
»Karolinska institutet har övergett den s k prov- och intervjubaserade antagningen till läkarutbildningen. Som skäl anges ekonomin, men det verkar som om man inte har räknat på den reella kostnaden för alternativet«, skriver företrädarna för samtliga psykologer som tidigare medverkat vid PIL-antagningen vid KI.
DEBATT ENDAST PÅ WEBBEN
AT blir BasT – men var finns konsekvensanalysen?
Från AT-studierektorskanslierna kommer kritik mot att AT-delen inte utretts på ett sakligt sätt i läkarutbildningsutredningen. Plötsligen konstateras det helt sonika att AT ska försvinna.
NYA RÖN
Mobilt stroketeam gav stora tidsvinster
Varje minut är viktig när det gäller möjligheten att behandla stroke. I ett försök med ett mobilt stroketeam valde man att avbryta studien i förväg på grund av de stora tidsvinster som observerats.
NYA RÖN
Kvaliteten i läkemedelsbehandlingen viktig för äldres livskvalitet
I en avhandling studerades effekten av multimedicinering av äldre i särskilda boenden. En strukturerad översyn krävdes; enbart återkoppling till läkare av funna risker och fel i läkemedelsanvändningen var verkningslös.
NYA RÖN
HIV-profylax motiverad under hela amningsperioden
Antiviral medicinering under hela amningsperioden skyddar mot överföring av HIV från mamma till barn. Det visar en studie i Lancet.
Fler nyheter finns på lakartidningen.se

Bloggarkiv