Stig Östlund

torsdag, juli 14, 2022

 Hej Stig 


Visste du att det är Shark Awareness Day idag? En dag då vi uppmärksammar en fascinerande, vacker rovfisk som kan verka skrämmande men som borde vara mer rädd för oss människor än vi borde vara för den. Och det enda som är mer skrämmande än ett hav med hajar, är ett hav utan hajar. Idag släpps en Greenpeace-rapport som avslöjar att EU:s fiskeflottor från Spanien och Portugal konsekvent fiskar med långlinor i områden som de vet är födelseplatser för hotade hajarter i Nordatlanten. Rapporten, Hooked on Sharks, avslöjar också att under en genomsnittlig fiskedag i Nordatlanten finns över 120 mil långlina, med uppskattningsvis 15 000-28 000 krokar, i vattnet.

“Medan EU och dess medlemmar hävdar att de kämpar för starkare havsskydd, fiskar deras fiskeflottor medvetet områden som är födelseplatser för hajar i Nordatlanten med hjälp av långrev, en enormt destruktiv fiskemetod. Fiskenationer som Spanien och Portugal arbetar aktivt för att undergräva marina skyddsåtgärder för området. Det är ett chockerande hyckleri, som orsakar stora skador för havens ekosystem”, säger Will McCallum, talesperson för Greenpeace kampanj Protect the Oceans. 

Rapporten avslöjar också att de inblandade regeringarna, Spanien och Portugal, konsekvent har motsatt sig försök att förbättra förvaltningen av detta fiske.

Greenpeace har släppt en kort animerad film med titeln The Lonely Shark, med ett soundtrack av Radioheads Thom Yorke. Se filmen här:

 







Nordatlantens långlinefiske är på pappret inriktat på att fånga svärdfisk, men har på senare år övergått till att förlita sig på bifångst av hajar för att förbli lönsamt. Regelverken för fiske har misslyckats med att hålla jämna steg och utsätter hajar, som är en oerhört viktig del av havens ekosystem, för allvarlig risk. Att medvetet ignorera rekommendationer från forskare och miljöorganisationer har lett till att nordatlantiska kortfenade makohajar nu är hotade. Globalt har hajpopulationerna minskat med 70 % under de senaste 50 åren.


Den globala efterfrågan på hajprodukter fortsätter att växa, och den globala industrin är nu värd över 1 miljard dollar per år. Haj återfinns i produkter som sträcker sig från husdjursfoder till smink, med Europa en stor aktör inom den globala hajhandeln.

"Det som händer i Nordatlanten är det perfekta exemplet på att havsförvaltning inte fungerar idag. Vi behöver ett starkt globalt havsavtal för att fixa detta dysfunktionella system och sätta havsskydd i centrum för den globala havsförvaltningen. De slutliga FN-förhandlingarna i augusti kommer att vara EU:s chans att bevisa att de verkligen vill skydda haven, genom att stödja ett avtal som kan skapa havsreservat på öppet hav som kommer att återställa hajpopulationer och hjälpa kustsamhällen att överleva”, säger Will McCallum


En av våra viktigaste kampanjer är för vår blå planet och dess invånare  - kampen för att skydda minst 30% av världshaven till år 2030. Idag är knappt två procent av världshaven skyddade från destruktiv mänsklig aktivitet och det är långt ifrån tillräckligt. Vi måste ge en mycket större del av vår blå planet en chans att återhämta sig nu - det är livsviktigt! Om du är en av de över 64 000 svenskar som skrivit på vår namninsamling för att skydda världshaven - stort tack! Om du inte har gjort det ännu så kan du göra det  här. Och dela gärna länken med så många som möjligt - ju fler vi är, desto starkare blir våra röster.

Blå hälsningar 


Greenpeace i Sverige


Bloggarkiv