Stig Östlund

tisdag, juli 19, 2022

 


Hur länge koffeinet ger uppiggande effekter i kroppen beror också på gener.

– Vi har ett enzymsystem som tar hand om molekylen koffein och bryter ner den och gör den inaktiv så att vi kan utsöndra den. Och detta system är olika effektivt hos olika människor, vilket delvis är genetiskt bestämt, säger Patrik Magnusson, forskare i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

– Det är därför som vissa människor kan halvera mängden koffein i kroppen på bara en timme, medan andra kan behöva tio timmar eller mer, säger Bertil Fredholm, som påpekar att det även finns fler ärftliga orsaker till vilken effekt kaffe har på våra sovvanor.

– Sömn påverkas också av oro. Koffein kan göra ängsliga individer mer oroliga, vilket också är genetiskt.

Hur mycket kaffe vi dricker har också med ärftlighet att göra, vilket studier på tvillingar kunnat visa, där deltagarna fått svara på frågor om sina livsvanor.

Patrik Magnusson.
Patrik Magnusson. Foto: Ola Danielsson, KI.

– Kaffedrickande hos syskon och tvillingar tenderar att vara mer lika jämfört med slumpmässigt utvalda personer, säger Patrik Magnusson som är ansvarig för det särskilda forskningsregistret om tvillingar i Sverige där både en- och tvåäggstvillingar ingår.

– Om den ena enäggstvillingen dricker ovanligt mycket kaffe, då är det troligt att den andra tvillingen också dricker ovanligt mycket. Men för tvåäggstvillingar, som är genetiskt mindre lika varandra, är sambandet svagare, säger Patrik Magnusson.

– Alltså är slutsatsen att generna spelar roll för hur mycket kaffe man dricker.

Att ens kaffevanor till så stor del är ärftliga är många inte medvetna om, säger Patrik Magnusson.

– Man tänker att det är ens hjärna, eller medvetna val som styr. Men generna är med och påverkar dessa val i högsta grad, säger han.

Forskare har även hittat andra gener som påverkar hur mycket kaffe man dricker, men som man ännu inte vet hur de fungerar.

– Det skulle mycket väl kunna vara smakpreferenserna som påverkas. Vissa tycker inte om den bittra kaffesmaken, andra gillar den vilket mycket väl kan bero på genetiska preferenser, säger Patrik Magnusson.

Bloggarkiv