Stig Östlund

onsdag, april 20, 2022

Empati och mörka personlighetsdrag

Machiavelli, portätterad av Santo
di Tito



I början av 2000-talet
delade två amerikanska psykologiforskare Delroy Paulhus och Kevin Williams, upp våra mörka karaktärsdrag i tre psykopati, machiavellism och narcissism. Forskare strider om vilka gemensamma nämnare de har, men känslokyla och manipulativa tendenser, nämns ofta, i kombination med låg empati.


¤ Det psykopatiska draget kännetecknas dessutom av impulsivitet och vårdslöshet. Den med starka psykopatiska drag känner inte rädsla eller oro, tar gärna risker.

¤ Det machiavellistiska, som fått namnet av Niccoló Machiavellis 1500-talsbok "Fursten", handlar om att vara cynisk, manipulativ och strategisk planerande.

¤ Det narcissistiska draget präglas av självupptagenhet och överdrivet höga tankar om sin person, känsla av att det som gäller för andra, gäller inte för mig.

¤ Man brukar skilja på kognitiv empati, att förstå vad människor tänker, och affektiv empati, att känna vad andra känner. Medan exemplvis personer på autismspektrat ibland har svårt md den kognitiva empatin, har personer med starka mörka drag, snarare svårigheter me den affektiva.

Tidigare studier tyder på att män generellt tycks ha starkare mörka drag än kvinnor, men även här strider forskare. Vissa menar att det snarare handlar om hur dragen yttrar sig. Också när det gäller empati tyder många studier på att kvinnor generellt känner starkare empati.


Källa SvD


Bloggarkiv