Stig Östlund

torsdag, juni 24, 2021

Ukraina nästa för Sverige i åttondelsfinal: ”En fördel”


Sundsvallssonen Emil Forsberg

.
Tvåmålsskytt i går




 

SANKT PETERSBURG. Sverige vann grupp E före Spanien.

Nu väntar välförtjänt vila, midsommar – och Ukraina i en åttondelsfinal.

– Att få Ukraina är en fördel, säger Emil Forsberg.

I ett fotbolls-EM med 24 lag är det inte helt lätt att räkna ut vilka som möter vilka när slutspelet närmar sig – men efter att Sverige lyckats besegra Polen med 3–2 står det till sist klart att Ukraina blir står för det nästkommande motståndet i Glasgow på tisdag.

Hade Sverige blivit tvåa i sin grupp hade Kroatien väntat i Köpenhamn, och om det slutat ännu värre med en tredjeplats så hade Belgien stått för motståndet i Sevilla.

Emil Forsberg klagar inte på hur det blev.

– Kroatien och Belgien är två storlag. Att få Ukraina är en fördel, men jag vill inte jinxa genom att säga att ”vi ska få dem eller dem” och så åker vi ur. Men Belgien och Kroatien klingar ju något annat, det gör det.

Han har dock respekt för det som väntar på Hampden Park i Skottland.

– Ukraina har spetsspelare som (Andrij) Jarmolenko och (Oleksandr) Zintjenko. Det är ett lag som är farligt och giftigt på kontringar. De spelar attraktivt och det kommer inte bli en lätt match. De har duktiga spelare men vårt mål är att gå vidare.

Matchhjälten mot Polen, Viktor Claesson, sticker inte under stol med att scenariot som nu har blivit verklighet hade låtit aptitligt på förhand.

– Det hade vi tagit så klart. Sen är de nog ganska nöjda med att få möta oss också i stället för Spanien, till exempel. Det kommer bli tufft, men kommer vi upp i nivå så är det garanterat en motståndare som vi kan störa.

– Det positiva är att vi får möta en trea i stället för en etta eller tvåa. Men oavsett kommer vi göra allt för att gå vidare, fortsätter Claesson.

Men då är då och nu är nu, som Janne Andersson brukar säga – och nu ska det vilas.

– Jag kommer inte tänka en sekund på det i dag. Inte en sekund, säger förbundskaptenen om det kommande motståndet i åttondelsfinalen.

– Vi kommer ha koll när vi kommer dit. I sex dagar kommer vår analytiker ha tid att granska vad det är för typ av lag som vi ska ställas mot.

Midsommar är bara någon dag bort Andersson bekräftar att hans spelare på planet hem till EM-basen i Göteborg kommer få unna sig ”en pilsner till maten om man vill”

Något som bland andra Albin Ekdal nappar på.

– Nu finns det gott om tid att äta, dricka och vila för att komma laddade till en åttondel, säger han och ger en bild av hur hans midsommarfirande kommer se ut.

– Det kanske blir lite dans och ett par pilsner, men inte mer än så.

Åttondelsfinalen mot Ukraina i Glasgow kommer spelas klockan 21 på kvällen den 29 juni.



Bloggarkiv