Stig Östlund

söndag, januari 03, 2021


SVENSKA DAGBLADET

 Var tredje brand i hemmen beror på elfel, och den sortens bränder ökar. Delvis beror det sannolikt på ökad import av varor med billiga komponenter, skriver Josefin Hamilton, försäkringsbolaget If, och Göran Bertilsson, brandingenjör, SOS Alarm.

Under strecket
Publicerad 

DEBATT | BRÄNDER

Julen är barnens och den billiga elektronikens tid. Det vi inte fick av jultomten kan vi passa på att handla på mellandagsrean eller beställa från någon förbluffande billig nätsajt.

En ny undersökning visar att 48 procent av svenskarna aldrig oroar sig för brand i hemmet. Det borde de göra.

Novus har, på uppdrag av försäkringsbolaget If och SOS Alarm, frågat 1 000 svenskar om deras förhållande till elprylar, brand och risktagande. 81 procent säger sig ladda elprylar, till exempel mobiltelefoner, när de sover. 54 procent har lämnat elprylar på laddning när de gått hemifrån. 27 procent – mer än var fjärde – har glömt elapparater (som brödrosten) kvar i vägguttaget. Det är inte att rekommendera.

Ibland går det snett. 8 procent av de tillfrågade säger sig ha varit med om att elektronik blivit överhettad. Lika många säger sig helt sakna släckutrustning i hemmet.

I december och januari tar SOS Alarm i genomsnitt emot 22 larmsamtal om pågående brand i bostad varje dag. Kring nyår är antalet nästan det dubbla. I många fall går det relativt bra, tack vare snabb utalarmering och rådigt ingripande av räddningstjänsten. I andra fall går det inte lika bra.

98 procent av svenskarna säger sig ha brandvarnare hemma. Det tyder på en medvetenhet om att bränder faktiskt kan inträffa – även om var tredje person kontrollerar batteriet mer sällan än en gång om året, vilket tyder på motsatsen.

Faktum är att var tredje brand i våra hem beror på elfel. Den sortens bränder ökar. Delvis beror det sannolikt på ökad import av varor med billiga komponenter, känsliga batterier och dåliga laddare.

Det är fritt fram att beställa elprylar på nätet, men man tar på sig ett eget ansvar som många inte är medvetna om. Om hemelektronik som inte har godkänd märkning orsakar en brand finns risk att försäkringen inte gäller. Risken för totalskada är en del av kostnaden som man själv måste addera till näthandlarnas röda priser.

På elektriska produkter finns det ofta flera märkningar. En del är obligatoriska och andra är mest till för information. En bra tumregel är att titta efter ett av de mest kända, det så kallade CE-märket. En godkänd märkning på en elprodukt visar att den är granskad av en oberoende part.

Vi skulle behöva en större medvetenhet om riskerna med billiga elprylar. Större förståelse och respekt för riskerna och konsekvenserna av en brand skulle kunna leda till ett minskat onödigt risktagande.

Låt oss föreslå ett nyårslöfte: att vidta åtgärder för att inte bränna ner huset.

Josefin Hamilton
ansvarig för skadeförebyggande verksamhet, If
Göran Bertilsson
affärsutvecklare, brandingenjör, SOS Alarm

Bloggarkiv