Stig Östlund

söndag, januari 31, 2021

Olof Buckard

VM i handboll - final

 Danmark Sverige  26-24





Världens bäste handbollsspelare dansken Mikkel Hansen

TV-tips

 

Jürgen Klopp: Germany's Greatest Export
2021 • Storbritannien
Ikväll 20:00 - 21:00 • repris
TV6

The aurora borealis in the sky over Enontekio in Lapland, Finland


 

Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

 


Save the date – Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

Varmt välkommen till Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars klockan 16.00-18.00 vid datorn.

Med anledning av pågående pandemi kan vi inte genomföra vårt populära Hjärnans Dag. I stället kan du delta kostnadsfritt på vår komprimerade, direktsända digitala träff med några av Sveriges främsta forskare.

I årets digitala Hjärnans Dag blir det en hel del fokus på psykisk ohälsa. Du kommer att få veta mer om hur vi kan förebygga psykisk ohälsa bland unga och ta del av de senaste rönen när det gäller stress och utmattning.

Anders Hansen, överläkare och psykiatriker kommer berätta hur du kan förbättra minnet och vad som händer med våra hjärnor när vi är ständigt uppkopplade. Du får också veta mer om musikens effekter på hjärnan och hur musikupplevelser kan öka förmågan att ge trygghet och skapa känslor av flow.

Mer information om programmet kommer.

Moderator: Alexandra Pascalidou, journalist, föreläsare och programledare
När: Onsdag 10 mars kl 16.00-18.00
Var: På Facebook

-------------------------------------------------------------------------------


Hjärnfondens "Hjärnans dag" brukar alltid vara mycket intressant; så den 10 mars sitter vi (då också;) fastklistrade vid datorn/Stig

lördag, januari 30, 2021

 

Roosevelt

Franklin D. Roosevelt, in full Franklin Delano Roosevelt, byname FDR, (born January 30, 1882, Hyde Park, New York, U.S.—died April 12, 1945, Warm Springs, Georgia

 

 

Fotboll idag




Se:  www.sporttv.nu/fotboll

The Stock Market’s Wild Ride This Week

 

Here’s what happened when investors using apps like Robinhood began wagering on a pool of unremarkable stocks.

Själv, minst sagt okunnig inom området, förstår jag inte betydelsen av detta, men kanske någon av mina ( båda två ;) får ut något av kurvan, och på något sätt önskar  gå vidare i ämnet. Vi andra" hickar till"  iaf av att se den skarpt uppåtgångna kurvan. 

fredag, januari 29, 2021

 

Jonah Ho

 

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss.

 

 

Topp sju 2020

Förra årets placering inom parentes.


Flickor

Pojkar

1

Alice (1)

Noah (5)

2

Maja (4)

William (3)

3

Elsa (11)

Hugo (6)

4

Astrid (3)

Lucas (1)

5

Wilma (8)

Liam (2)

6

Freja (13)

Oscar (8)

7

Olivia (2)

Oliver (7)


Livslust...viktigast för att klara detta

 

Now, with the emergence of a highly contagious variant of the virus and the chaotic attempts to distribute and administer vaccines to hundreds of millions of vulnerable Americans, short of a total lockdown, universal mask-wearing is the most effective way (men gäller inte  svenskar va' ?) to slow the relentless rise in hospitalizations and deaths from Covid-19.

Yes, You Still Need to Wear a Mask

 



PERSONAL HEALTH

Yes, You Still Need to Wear a Mask

Short of a total lockdown, universal mask-wearing is the most effective way to slow the relentless rise in hospitalizations and deaths from Covid-19.

Kommentar: gäller hela världen utom Sverige ;)



torsdag, januari 28, 2021

Lär känna instrumenten

www.norrkopingssymfoniorkester.se/instrument


 

Fler forskare motbevisar teorin om möjligt liv på Venus


2021-01-28 11:150

Hösten 2020 meddelade forskare den glada överraskningen: de hade hittat spår av fosfin på Venus. Nu kommer ytterligare en studie som tillbakavisar teorin.

 

Utrotningshotade ljud

 www.soundsofchanges.eu

Hjälp med matten

 www.pluggakuten.se

onsdag, januari 27, 2021

 

tisdag, januari 26, 2021

Lars Norén, dramaturge et poète suédois, est décédé à 76 ans

 

Le dramaturge Lars Norén, grande figure du théâtre suédois, est mort mardi à 76 ans, des suites du Covid-19, a annoncé son éditeur. «L'importance de Lars Norén comme auteur et dramaturge est presque impossible à résumer en quelques phrases, mais il était l'un des plus grands de notre temps», a salué Eva Bonnier, son éditrice au sein des éditions Albert Bonnier, dans un communiqué.

 

Geniet Cole Porter


På ytan levde 30-åringen ett stillsamt liv och predikade i en frikyrka (Sjundedagsadventist enligt ryktet).


Samtidigt jagades han av polisen för två överfallsvåldtäkter.

Mannen, som är småbarnsförälder, har nu begärts häktad efter att hans DNA kunde kopplas till båda brotten.

– Han har medgivit de faktiska omständigheterna, säger åklagare Stefan Bergman.

Den första våldtäkten ägde rum vid sjön Ekoln vid Uppsala 2018, den andra förra sommaren i närheten av en badplats i Täby norr om Stockholm.

Vid det senaste brottstillfället ska mannen ha hotat en kvinna i 30-årsåldern med kniv och våldtagit henne i närheten av ett friluftsområde.

DNA-spår från platserna tydde på samma person och polisen har topsat flera misstänkta personer och gått ut med fantombilder.

Levde dubbelliv

Den 30-årige mannen, som är hemmahörande i norra Stockholms län, greps i helgen i en ort i Mellansverige, skriver Aftonbladet. I tingsrättsdokument som Expressen tagit del av framgår att mannen anhölls lördagen den 23 januari – 05.00 på morgonen.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. I sociala medier har han visat upp livet som lycklig familjefar med fru, småbarn och husdjur. Han har även varit aktiv i en frikyrkoförening, där han har predikat och hållit i andaktsstunder. 

Enligt Aftonbladet ska han ha berättat om berättat om överfallen för sin fru, som larmade polisen. DNA från mannen kunde sedan kopplas till 30-åringen.

– Vi fick uppgifter natten mot lördagen om den här personen och det var då han greps. Det gick lugnt till väga och han hördes under gårdagen med sin försvarare och erkände, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

30-åringens advokat Hanna Lindblom berättar att mannen gett en förklaring till brotten. 

– Han erkänner de här två gärningarna. Men jag kan inte kommentera det här mer nu, säger hon. 

Registret i Windows

 


Registret i Windows

Varje gång ett program installeras i Windows tillförs det en rad poster i den stora databas som håller ordning på allt i Windows – Registret. Läs mer om denna svårtydda databas och varför det är viktigt att hålla den i trim.

Januari 2021 av 

Registret spelar en central roll i Windows. Det är en databas som innehåller inställningar för Windows, enskilda program samt de inställningar som användaren gör.

I registret finns också den information som all hårdvara behöver för att fungera med datorn och tillsammans med andra enheter.

Registret är stort och inte särskilt lätt att förstå sig på. Det går att ändra i registret på manuell väg med hjälp av programmet Registereditorn, men det är något som vi avråder från. Det är lätt att ställa till det i registret så att Windows inte fungerar som det ska.


Öppna registret

För att ta en titt i Windows register används programmet Registereditorn, som startas så här:

  1. Sök efter register i Windows.
  2. Klicka på sökresultatet Registreringseditorn.
  3. Svara Ja när du får frågan om appen får göra ändringar i datorn.
Registereditorn i Windows 10
REGISTEREDITORN 

Registereditorn är nyckeln som öppnar det komplicerade Registret i Windows.


Registret är hierarkiskt och uppdelat i kategorier. Eftersom Registereditorn inte är tänkt att användas på samma sätt som andra program är det tämligen svårt att tyda vad som är vad utan att ha goda förkunskaper om hur Registret är uppbyggt

Det är inte tänkt att den enskilde datoranvändaren ska ge sig in i Registret. För det mesta finns det inga behov av att på egen hand ändra något i Registret, även om det går att lösa många problem med små ändringar här.

Det gäller bara att veta exakt vad man gör, annars kan enheter och funktioner sluta att fungera. Vill det sig riktigt illa kan hela Windows gå i stå.

Ändra i Registret

Med risk för att blir tjatig: det kan göra mer skada än nytta att ändra på egen hand i Registret.

Över tid kommer det alltid att uppstå fel av olika dignitet i Registret. Det kan till exempel handla om att program avinstalleras, men att dess poster i Registret inte tas bort.

Fel i Registret kan leda till att datorn blir allt långsammare med tiden. Det beror på att Windows hela tiden måste hantera ett ökat antal fel i Registret. Problem kan också leda till irriterande felmeddelanden som är svåra att tyda och åtgärda.

Det är bra att städa i Registret för att hålla Windows i trim, men det är dumt att försöka det på egen hand. Därför finns det program som sköter om det.

Vi rekommenderar Ashampoo Registry Cleaner 2, som finns i Fördelszonen. Tidigare har vi förordat CCleaner, men sedan det programmet köptes av Avast har det tyvärr försämrats på en rad punkter.


Berra funderar

 

Alkohol ökar risken att insjukna i covid-19




Alkohol ökar risken att insjukna i covid-19 visar en studie om alkoholkonsumtionens roll för spridningen av coronaviruset.

– Forskning är tydlig med att alkohol försämrar immunförsvaret och att risken ökar för infektioner, säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.


Det är några av världens ledande alkoholforskare från USA, Kanada, Australien och Sverige som sammanställt resultaten av totalt 215 publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter om alkoholkonsumtionens roll för spridningen av coronaviruset och insjuknandet i covid-19.

Ett mystiskt material på Saturnus näst största måne har förbryllat forskare i flera år. Med hjälp av labbexperiment kan de nu ha hittat ett svar på vad det är för något.

 


Bild från rymdsonden Cassinis sista observation av Saturnus näst största måne, Rhea, i maj 2017. 

Nasas rymdsond Cassini gjorde upptäckten av en mystisk förening på Rhea, Saturnus näst största måne, 2017. Till en början funderade forskare på om det kunde vara något slags is. 

Det har tagit några år, men nu kan forskare ha hittat svaret på vad det är för slags förening man sett på Rhea. Teorin är att det rör sig om hydrazin, berättar New Scientist. Hydrazin är en färglös vätska som lätt bildar salter. Den används bland annat som bränsle i rymdraketer.


Forskarna har landat i den här teorin efter labbexperiment, där syftet har varit att hitta en förening som är förenlig med Cassinis observationer.

”Sker i hela Saturnus system”

Hydrazin kan bildas antingen genom kemiska reaktioner på Rhea, eller flyta över från grannmånen Titans atmosfär, enligt forskarna.

– Det här ger en ledtråd till en process som sker i hela Saturnus system, och antagligen även på andra håll, säger forskaren Amanda Hendrix vid Planetary Science Institute i Kalifornien till New Scientist.

Att hydrazinet ska ha kommit från Cassini, som använt ämnet som bränsle, verkar inte vara en möjlighet, enligt forskarna. 

Studien ”Possible detection of hydrazine on Saturn’s moon Rhea” har publicerats i Science Advances

Wikipedia:

Hydrazin
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namnHydrazin
Övriga namnDiazan
Kemisk formelN2H4
Molmassa32,05 g/mol
UtseendeFärglös vätska
CAS-nummer302-01-2
SMILESNN
Egenskaper
Densitet1,01 g/cm³
Löslighet (vatten)Blandbar
Smältpunkt1 °C
Kokpunkt114 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

NFPA 704.svg

4
4
2
LD5060 mg/kg (oralt)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits


Saturnus har över 60 kända månar. Den största är Titan /Wikipedia

måndag, januari 25, 2021

Här är mobilinställningarna som räddar nattsömnen Din smarta mobil behöver inte vara någon källa till stress och oro. Med rätt inställningar kan du sova gott utan att bli störd – även i äldre mobiler.

 

När den smarta mobilen slog igenom för drygt tio år sedan tyckte de flesta av oss att vardagslivet blev lättare. Saker som hade varit krångliga blev smidiga när vi blev av med en massa onödiga prylar. Kameran, mp3-spelaren, gps-navigatorn, handdatorn – allt fanns nu i samma enhet.

Men snart började vi inse att de smarta mobilerna även skapade problem. Ett av de största handlade om stress och oro. Att ständigt kunna bli nådd är inte alltid av godo, och den som hela tiden får en massa chattmeddelanden, mejl, Facebook-uppdateringar och nyhetsnotifieringar kan få svårt att slappna av.

Google och Apple, som ligger bakom Android och Iphone, har tagit till sig av kritiken och släppt verktyg som ska minska stressen, till exempel Digitalt välmående och Skärmtid.

Tanken bakom dessa är att du ska få koll på hur mycket du använder mobilen, till exempel genom en snygg grafisk sammanställning som visar vad du egentligen har använt den till. Givetvis har apparna även funktioner för att begränsa användningen.

Tyst på natten

Har du en äldre telefon som saknar Digitalt välmående och Skärmtid – eller tycker du att de känns onödigt avancerade? Var lugn, du kan minska stressen även utan de nya verktygen. I nästan alla mobiler hittar du den smidiga funktionen Stör ej, som kan rädda nattsömnen för de flesta användare.

Vi visar hur du använder den och några andra funktioner i en Nokia med Android One, alltså en ren Android-version. Det kan dock se lite annorlunda ut i din telefon, eftersom många tillverkare har utvecklat egna lösningar som skiljer sig lite åt från grundinställningarna. Principerna brukar dock vara desamma.


Nattsömn

1. Stäng av allt ljud

En smart funktion i mobilen heter Stör ej. När den är påslagen stängs allt ljud av – med undantag av alarmfunktionen. Du slår på den genom att svepa med fingret från mobilens överkant och trycka på Stör ej-ikonen. Tryck igen för att slå av den.


Nattsömn

2. Schemalägg Stör ej...

För att slippa slå på Stör ej varje kväll kan du schemalägga funktionen, exempelvis mellan 22 och 07. Öppna mobilens inställningar och tryck på LjudStör ej. Gå till Schema och välj Aktivera automatiskt så kan du skapa ett schema.


Nattsömn

3. ... och skräddarsy den

Genom att välja LjudStör ej kan du även skräddarsy funktionen. Du kan exempelvis tillåta samtal och meddelanden från vissa utvalda personer eller från någon som ringer upp två gånger i tät följd. Det här gör du under rubriken Undantag.


Nattsömn

4. Aktivera Nattljus...

Blått ljus håller oss vakna medan gult känns avslappnande. Många mobiler har därför en funktion som heter Nattljus och som gör skärmen gulare. Du slår på den via InställningarSkärmNattljusAktivera nu. Du kan även välja intensiteten.


Nattsömn

5. ... och schemalägg

Precis som Stör ej kan Nattljus schemaläggas så att den exempelvis alltid aktiveras klockan 21. Det här gör du genom att välja InställningarSkärmNattljusSchemalägg. Förutom att aktiveras utifrån tid kan du koppla den till solens nedgång.


Nattsömn

6. Spela avslappnande ljud

Som sömnhjälp kan mobilen spela avslappnande ljud under en timme. Starta uppspelningen genom att trycka på Google-knappen längst ned på mobilskärmen och säga Spela avslappnande ljud. Det finns många andra ljud du kan få uppspelade, läs mer på den här sidan.


Nattsömn

Bonustips: Vakna utvilad med smarta appar

Vi människor sover olika djupt vid olika tidpunkter, och det är bäst att vakna när sömnen är som lättast. Det här är tanken bakom de så kallade sömnapparna. Genom att analysera andetag och rörelser håller de koll på dina sömnfaser och du kan ställa in alarmet på en tidsperiod. Väljer du 06.30-07.00 så väcks du när du sover som lättast, men senast klockan sju.

Apparna visar också hur din nattsömn har varit och ger dig råd.

Många experter ifrågasätter nyttan, men du märker förstås om de fungerar på dig.
Sleep Cycle (på bilden) är en svenskutvecklad app för både Android och IOS, och det finns många fler i Google Play Butik och App Store.


Bloggarkiv