Stig Östlund

fredag, februari 21, 2020

Moskva skärper tonen: Norge bryter mot Spetsbergtraktaten

DAGENS NYHETER

Barentsburg, den ryska bosättningen på norska ögruppen Svalbard


Ryssland anklagar nu Norge för att direkt bryta mot villkoren i Spetsbergtraktaten, det internationella fördrag som reglerar ögruppen Svalbards status. Torsdagens skarpa formuleringar följer på kritik som Moskva riktade mot Oslo så sent som i början av februari.
– Dessvärre har förslaget från rysk sida om att inleda bilaterala konsultationer för att diskutera problematiska frågor om rysk närings- och forskningsverksamhet på ögruppen inte mötts av förståelse, sade Sacharova under en presskonferens på torsdagen, rapporterar norska mediebolaget NRK.
Från norsk sida uppfattas det ryska uttalandet som ”en ny utveckling” av det som tidigare handlat om upprepade kritiska utspel från Moskva om hur Norge hanterar sin Svalbardspolitik, utan att man då officiellt anklagat Oslo för att bryta mot Spetsbergtraktaten.
Siri R Svendsen, talesperson för norska utrikesdepartementet, säger i ett mejl till NRK att de ryska synpunkterna är ”väl kända bland norska myndigheter”.
”Det som är nytt är att man från rysk sida går ut offentligt med sina positioner. Norge för en konsekvent och förutsägbar politik som är helt i linje med vad som föreskrivs i Spetsbergtraktaten”, säger Svendsen vidare.
Till mejlet är bifogat UD:s svar till Moskva på den ryska kritik som framfördes i ett brev daterat den 3 februari. Där heter det bland annat:
”Ryska företag har samma möjligheter som andra att etablera ekonomisk verksamhet på Svalbard. Sådan verksamhet måste självklart ske inom de ramar som norsk lagstiftning och regleringar stadgar. Kravet om respekt för norska lagar och regleringar gäller såväl på Svalbard som överallt annars i Norge.”

Bloggarkiv