Stig Östlund

torsdag, februari 27, 2020

Fler bör äta fullkornsbröd

För att ett bröd skall få kallas "rikt på fullkorn" eller "fullkornsbröd" ska de ha samma fullkornsmängd som gäller för nyckelhålet säger Maria Sitell, talsperson för Brödinstitutet (dotterbolag till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer). Men det finns inga krav på hur mycket salt eller socker som får ingå.

Fullkornsbröd innehåller mjöl av till exempel vete, råg, korn och havre där alla delar av spannmålskornet har använts.










Fullkornsbröd

Råg Gott (Hatting). Andel fullkorn     100%; Kolhydrater per 100 gram -- g varav sockerarter 3,9 g.
Rågbröd (Kung Markatta)                  100% resp  1,5 g 
Rågkusar (Fazer)                               91% resp  2,2 g ("min" sort sedan länge.".
Råggrova (Pågen)                              85% resp  2,5 g
Bondens surdegsbröd (Fazer)           79%  resp   1   g 
Rågform  (Fazer)                               70%  resp   3,4 g   
Fyra sädesslag (Kung Markatta)       66% resp    4 g
Rågbitar Solros & Pumpafrön           51 % resp   2,2 g (mest fett av de här nämnda)
Ekologiskt Fullkornsbröd med Linfrön (Hatting) 49% resp 2,2 g
Rågbröd pumpa (Ica)                        45% resp  4,5 g
Fiberrost skivad (Skogaholm)           36% resp 2,6 g
Linfröbröd (Kvarnvingen)                  31% resp 3,9 g
Rasker (Pågen)                                  31% resp 4,8 g
Trehörning grov (Bonjour)                30% resp 0,3 g (mest protein av de här nämnda)
Grovt bröd vital (Garant)                  30% resp 0,5 g
Sund & God Råg (polarbröd)           30% resp 4,8 g 
Lingongrova Special (Pågen)           30% resp 5,0 g (mest socker av de här nämnda)

Beträffande salt har Pågens Råggrova och Garants Ekonomiska Fullkornsbröd med Linfrön 0,7g/100= lägst av alla här ovan nämnda brödsorter. De övriga = 1g/100 eller mycket nära 1g/100 g
högst har "mina" rågkusar med 1,2g/100g. 

Kraven på nyckelhålsbröd

Mjukt bröd (ej rågbröd):

Sockerarter högst 5g/100g
Fibrer minst 5g/100g
Fullkorn minst 30%
Salt högst 1g/100g
Fett högst 7 g/100g

Rågbröd (minst 30%råg):

Sockerarter högst 5g/100g
Fibrer minst 6g/100g
Fullkorn minst 35%
Salt högst 1,2 g/100g (av de här nämnda ligger alla på 1g eller nära 1g per 100 g 
Fett högst 7g/100g

Glutenfritt bröd:

Sockerarter högst 5g/100 g
Fibrer minst 5g/100g
Fullkorn minst 10%
Salt högst 1 g/100g
Fett högst 7g/100g


Lingongrova kanske goda men inte ett "hälsobröd" (?)
Om rågkusar: prishöjes relativt ofta ("smyghöjningar".

Kung Markattas rågbröd tror jag mycket på, men något
"svårhanterliga" för mina osmidiga händer. Dock
Hälsosamasom rågkusar och godare



Källa: det mesta från nya numret av Råd & Rön

Rätta mig (meddela) om något fel upptäckes ovan






radron.se/brod hittas nyckelhålsmärkta brödsorter och innehållsförteckningar till bröden till här nämnda bröd. Desutom kan
man läsa om 72 sorters knäckebröd på radron.se/knackebrod.

Bloggarkiv