Stig Östlund

tisdag, april 19, 2016

En delegation från Västernorrland studerar Norrtäljes vårdmodell.










Bilden: Som ett stort öga bevakar röntgenavdelningens magnetröntgenkamera besökarna från Ådalen.
FOTO: ANDERS SJÖBER

Politiker i Sollefteå och Kramfors kommuner vill, tillsammans med landstinget i Västernorrland, driva vård och omsorg gemensamt i sammanhållna vårdkedjor mellan primärvård, äldreomsorg och specialiserad sjukvård, så som man gör i Norrtälje i Tiohundrasamarbetet.
Kommunerna i Ådalen vill också rädda det hotade akutsjukhuset i Sollefteå. Därför sneglar de mot Norrtälje, där samarbetet mellan kommunal och landstingsdriven vård numera är permanent i vårdbolaget Tiohundra.

I delegationen som var på studiebesök under måndagen, ingick V- och S-politiker från Västernorrlands landsting samt kommunerna Kramfors och Sollefteå. Deltagarna berättade att de vill lära sig mera om Tiohundramodellen och se om det kan vara en aktuell modell för deras region samt akutsjukhuset i Sollefteå.
– Det finns förslag i landstinget på strukturförändringar som kommer att drabba vårt akutsjukhus i Sollefteå, berättar de.
Därför ser de sig om efter goda exempel ute i landet på hur man lyckats att både spara pengar, rädda akutsjukhuset och ändå få till säkra vårdkedjor. 
– Vi är här för att lära oss. Vi vill se olika delar av verksamheten, berättar de när det är dags för rundvandring på sjukhuset.

Dagen började med möte med sjukhusledning samt landstings och kommunpolitiker. Även representanter från fackförbundet Kommunal fick berätta om sina och de anställdas erfarenheter av de sammanhållna vårdkedjorna.
Norrtälje och Tiohundramodellen är extra intressant eftersom Norrtälje, både när det gäller invånarantal och glesbygdsproblematik, går att jämföra med Ådalen, den region där Sollefteå och Kramfors kommuner ingår.
– Det finns likheter mellan oss. Vi har en hög andel äldre, vi är relativ glesbygd, har ganska höga sjuktal och vi är cirka 50 000 invånare medan ni är 58 000.

Uppslutningen i Ådalen kring sjukhuset är också i paritet med den som Norrtälje sjukhus fick när landstinget för ett antal år sedan försökte nergradera det från akutsjukhus. Uppslutningen i Ådalen verkar till och med vara större.
Runt 15 000 personer deltog i demonstrationen på Kramfors gator i höstas mot genomförandet av landstingets besparingsplaner. Med Norrlandsmått mätt var det en gigiantisk manifestation.
– När vi hade demonstrationerna i Ådalen 1931 deltog 8 000 personer, berättar besökarna som verkligen hoppas att de när de kommer tillbaka hem ska kunna övertyga sina landstingspolitiker att även Ådalen är värd en Norrtäljemodell.

Bloggarkiv