Stig Östlund

måndag, februari 13, 2012

Internationellt fack kritiserar Greklands sparpaket



Greklands regering respekterar inte kollektivavtalen och kränker arbetarnas rättigheter med sina åtstramningspaket. Det skriver den internationella fackorganisationen ITUC i ett protestbrev.


Greklands regering försöker genom tuffa åtstramningar rädda landets ekonomi. I går söndag kom till exempel beslutet om att ytterligare sänka lägstalönerna.


Sådana åtgärder är att gå åt helt fel håll, skriver ITUC:s ordförande Sharan Burrow i ett brev till den grekiska premiärministern och finansministern, Internationella valutaunionen IMF samt Internationella arbetsorganisationen ILO.


"Genom att ytterligare sänka lägstalönerna till oacceptabla nivåer blir det mindre troligt att landets ekonomiska policy kommer att leda till någon tillväxt beträffande jobb. Tvärtom, risken för informella och osäkra jobb ökar", skriver hon.


Utvecklingen i Grekland bäddar inte bara för en försämring vad gäller privatanställdas rättigheter, fortsatta uppsägningar och ytterligare sänkningar av löner till oacceptabla nivåer, skriver Sharan Burrow. Grekland ger sig genom dessa åtgärder på kollektivavtalen och de sedan länge överenskomna fackliga förhandlingsprocesserna.


"Sorgligt nog kommer den väg ni slagit in på bara att fortsätta leda till politisk oro eftersom människor lämnas utan annat val än att fortsätta slåss för demokratiska rättigheter och frihet."





Bloggarkiv