Stig Östlund

lördag, december 24, 2011

”Mer prat än verkstad från regeringen om vräkta barn”


DAGENS  NYHETER

Misslyckad strategi. Trots alliansregeringens mål från 2007 om att ”inga barn ska vräkas”, fortsätter vräkningarna som tidigare. Vår slutsats är att den nuvarande lagstiftningen inte ger något specifikt skydd mot barnvräkningar. Om regeringen och barn- och äldreminister Maria Larsson menar allvar med nollvisionen krävs hårdare tag och inte minst att barnrätts­perspektivet förstärks i socialtjänstlagen, skriver Maria Larssons egen utredningsgrupp.


År 2007 lanserade regeringen en strategi för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Ett av målen var att ”inga barn ska vräkas”. Enligt Kronofogdens statistik har dock barnvräkningarna inte minskat.

För att utreda varför barn fortfarande vräks tillsatte Socialdepartementet 2010 en arbetsgrupp. Undertecknade ingick i denna grupp som i maj i år presenterade rapporten ”Varför vräks barn fortfarande?” (Dnr S2010/4139/FST) för barn- och äldreminister Maria Larsson. Sedan dess har nästan ingenting hänt och vräkningarna fortsätter som tidigare.

Vi i arbetsgruppen har analyserat befintlig statistik och lagstiftning, intervjuat socialtjänst, hyresvärdar, kronoinspektörer och vräkta barnfamiljer i nio kommuner.

Läs mer >> http://www.dn.se/debatt/mer-prat-an-verkstad-fran-regeringen-om-vrakta-barn


Reinfeldt
hjärtlös?




Bloggarkiv