Stig Östlund

söndag, december 29, 2019

Etyder

Etyd (franska étude), studium, studie, övningsstycke, är ett musikstycke, avsett att utbilda färdigheten att spela ett instrument. Vanligen genomförs i ett sådant stycke en figur eller passage i olika lägen och vändningar. Man skiljer mellan etyder för den blott mekaniska färdigheten och sådana för ett smakfullt föredrag. De senare har ofta ett självständigt musikaliskt värde och används till konsertstycken (konsert-etyd). Förträffliga etyder för piano skrev Cramer, Clementi, Bertini, Czerny och till virtuosändamål Chopin, Moscheles, Liszt, Rubinstein med flera; för violin bland andra Rode och Kreutzer, för gitarr bland annat Heitor Villa-Lobos och Matteo Carcassi.

Begreppet etyd betydde ursprungligen ett konstnärligt arbete framställt för att användas som studiematerial. I dag används dock ordet främst som benämning på musikaliska övningsstycken./Wikipedia

Obs franska étude = studie.



Forskaren och musikskribenten Guy Dammann väljer fem: 

1 Influences Tamara Stefanovich PENTATONE En höjdpunkt i höstas var Tamara Stefanovichs konsert i London som presenterade etydens utveckling under 1900-talet som ett sätt att berätta om sig själv som pianist. Ingen inspelning finns, tyvärr, men tidigare i år släppte Stefanovich en lika personlig skiva, ”Influences”, med första sonaten av Ives och Bachs ”Aria variata alla maniera italiana”.

 2 Bach Das wohltemperierte Klavier – Sviatoslav Richter ALTO En stor del av Bachs musik för piano har syftet att utveckla spelarens tekniska förmågor. Många kända pianister, från Schumann till Andras Schiff, har valt att börja sin dag med att spela ett preludium och fuga från Bachs ”Vältempererade klaveret”. Min favorit inspelning förblir denna av Sviatoslav Richter från 1970. 

3 Chopin – Etudes op.10 & 25 Maurizio Pollini DEUTSCHE GRAMMOPHON Det var under 1800-talet som tekniska övningar och metoder blev storsäljare för den växande pianomarknaden. Många kompositörer valde att göra etyden till en genre i sig, med Clementi, Moschele och Czerny i förtruppen. Det blev Chopin som först lyckades verkliggöra etydens sublimering, som man har lätt att höra i Maruzio Pollinis inspelning. 

4 Alkan: Pianosymfoni och pianokonsert Paul Wee BIS Först Liszt och sedan pianovirtuosen CharlesValentin Alkan byggde på Chopins exempel. Alkans Pianosymfoni och den nästan ospelbara pianokonserten består av fyra respektive tre satser från hans ”Tolv etyder i molltonarterna”. Paul Wee, en ”amatörpianist” från London, har spelat in båda i denna enastående debut. 

5 Szymanowski: Verk för piano, Vol 4 Anu Vehviläinen ALBA Den polska kompositören och pianisten Karol Szymanowski fortsätter att väcka mer och mer intresse. Den finska pianisten Anu Vehviläinen har sedan några år börjat spela in Szymanowskis kompletta pianoverk, och här på seriens nysläppta fjärde volym kommer hans tolv sällsynta, fast förtrollande, op. 33-etyder. 

-------------------------------------------------------------------------------




För gitarr.  Matteo Carcassi 
(Matteo Carcassi, född 1792 i Florens, Italien, död 16 januari 1853 i Paris) :



V.g påpeka (mail till mig) eventuella fel i detta blogginslag.
Även andra kommentarer e-mail-emottages tacksamt.  

Bloggarkiv