Stig Östlund

lördag, december 28, 2019

Nyord 2019


Språkrådet och Språktidningen har sammanställt listan.

Animoji Emoji utformad efter en persons ansikte. Kommentar: Animoji är ett teleskopord bildat till animated emoji. 
Antivaxxare Person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering. Exempel: ”En tysk studie visar att personer som besöker en antivaccinationswebbplats i bara 5–10 minuter är mer benägna att efteråt uttrycka skepsis inför vacciner. Samlingsbeteckningen ’antivaxxare’ består ofta av skeptiska, konspiratoriska och oroliga föräldrar.” (Illustrerad Vetenskap 25 juli 2019.) 
Artdöden Den storskaliga utplåningen av djur- och växtarter under människans tidsålder. Kommentar: Artdöden används i bestämd form om arter som försvinner på grund av klimat förändringar i modern tid. 
ASMR Sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren. Exempel: ”ASMR är en förkortning för autonomous sensory meridian response och sägs stimulera tittarnas sinnen via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.” (Sveriges Television 30 oktober 2019.) Kommentar: Hjärnorgasm används i samma betydelse. 
Aspludd Ludd bestående av snöliknande frön från asp. 
Benim Jag, mig. Kommentar: Ordet benim är inlånat från turkiskan, där benim är genitivform av ’jag’ och betyder ’min, mitt’. Pronomenet används ofta av personer som refererar till sig själva på ett självförhärligande sätt. 
Beteendedesign Utformning av närmiljö för att främja ett visst beteende. Kommentar: Det samhällsförändrande syftet med beteendedesign kallas ofta nudging eller puffning med verb som knuffa eller puffa. 
Cybersoldat Försvarsanställd inriktad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terroristorganisationer. Exempel: ”Tanken är att i ett första pilotprojekt utbilda runt 30 värnpliktiga i att möta cyberhotet från främmande makt.” (Ny Teknik 13 juni 2019.) 
Deepfake Video, bild eller ljud där innehållet manipulerats på ett sätt som gör förvanskningen svår att upptäcka. Exempel: ”I en deepfake-video kan en person se ut att säga saker han eller hon aldrig sagt i verkligheten, och förfalskningen är så trovärdig att tittaren tror det är på riktigt.” (Svenska Dagbladet 10 oktober 2019.) Kommentar: Deepfake är ett teleskopord bildat till deep learning och fake. 
Deplattformering Aktion riktad mot exempelvis nättjänster och mötesarrangörer som syftar till att frånta opinionsbildare inkomstkällor och möjligheten att sprida sina åsikter. Kommentar: Översättningslån bildat till engelskans deplatforming. Även avplattformering förekommer. 
Digital tvilling Digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om de vore i verkligheten. Exempel: ”Forskarlaget försöker därför ta prover och samla in information om en patients gener för att i datorn bygga upp en digital tvilling av patienten. På datatvillingen kan sedan tusentals mediciner testas för att få fram den medicin eller den kombination av mediciner som fungerar bäst i just det enskilda fallet.” (SVT 6 september 2019.) Kommentar: Översättningslån från engelskans digital twin. 
Dra åt helvete-kapital Sparade pengar som kan användas för att plötsligt bryta upp från en relation. Kommentar: Dra åt helvetepengar och fuck off-kapital används i samma betydelse. 
Eldost Ost som liknar halloumi och som kan grillas eller stekas. Kommentar: Eldost är ett registrerat varumärke. Ostar av halloumityp kan också kallas stekost och grillost. 
Fimpomat Behållare för cigarettfimpar med två öppningar där varje fimp genom användarens val av öppning utgör en röst i en fråga med två svarsalternativ. Exempel: ”Rökare kunde välja att fimpa i olika hål och samtidigt ta ställning i okontroversiella frågor som ’Vem är kungen av Ullevi, Håkan Hellström eller Bruce Springsteen?’” (Göteborg Direkt 8 oktober 2019.) 
Gretaeffekten Den påverkan mot ett mer miljövänligt beteende som klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat till. 
Grönt körfält Körfält där bara fossilfria fordon får köra.
Hjärtslagslag Lag som förbjuder abort om hjärtslag kan höras hos fostret. Kommentar: Översättningslån från engelskans heartbeat law. 
Hundvissla Använda värdeladdade signalord som endast uppfattas av mottagare införstådda med budskapet. Exempel: ”Ett sätt att slippa stå för sina ställningstaganden är att skriva ut dem mellan raderna, formulera sig så vagt som möjligt och låta läsarna själva tolka in det osagda. I en politisk kontext kallas det här för att hundvissla.” (Folkbladet Östergötland 19 april 2019.) 
Hybridkrig Krig som förs i det dolda utan en väpnad konflikt. 
Ikigai Upplevelse av att tillvaron är meningsfull. Exempel: ”Ett tvärsnitt mellan ens passion, vad man är bra på, vad världen behöver och vad man kan få betalt för att göra – ett japanskt koncept som betyder ’meningen med att finnas till’”. (Dagens Nyheter 26 januari 2019.) Kommentar: Inlånat från japanskan. 
Immersiv Uppslukande, omslutande. Kommentar: Inlånat från engelskans immersive. Ordet används ofta i uttryck som immersiv teknik och immersiv upplevelse.
Klimatdiktatur Mandat för internationell organisation att fatta överstatliga beslut i klimatfrågan. 
Klimatnödläge Tillstånd som kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringar. 
Klimatstrejk Protestaktion för att skapa uppmärksamhet för behovet av klimatfrämjande åtgärder. Exempel: ”Årets bilsalong stördes också av Greta Thunbergs världsomspännande klimatstrejk då tusentals demonstranter protesterade utanför salongen under den sista öppna helgen. Protesterna visade tydligt på spänningarna i Tyskland mellan bilindustrin och miljörörelsen.” (Teknikens Värld 10 oktober 2019.) 
Källtillit Förtroende för etablerade medier och andra källor som strävar efter opartiskhet och saklighet. 
Lågaffektivt bemötande Pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera utåtagerande barn utan i stället mana till lugn. 
Menskonst Konstnärligt verk som utmanar normer och tabun. 
Nattborgmästare Person ansvarig för att främja nöjeslivet i samråd med berörd kommun. Kommentar: Översättningslån bildat till engelskans night mayor. 
Popcornhjärna Tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon. Exempel: ”Våra förfäder behövde vara alerta för att snabbt reagera på hot i omgivningen. Minsta lilla distraktion kunde innebära en fara, och därför gällde det att inte missa något – att vara lättdistraherad var en förutsättning för att överleva.” (Amelia 1 april 2019.) Sharenting Föräldrars delning av bilder på sina barn i sociala medier utan att samtycke har inhämtats. Kommentar: Sharenting är ett teleskopord bildat till engelskans sharing och parenting. 
Smygflyga Flyga utan att berätta om valet av färdmedel eftersom flygets klimatavtryck kan vara skambelagt. 
Syssna Lyssna med synen. Exempel: ”Vad är mest sant? Vilka slutsatser ska man dra av all statistik och siffror? Vem ska jag syssna på egentligen?” (Dövas Tidning 6 september 2018.) Kommentar: Med hjälp av ordet syssna vill man markera att lyssnande för teckenspråkiga kräver en särskild uppmärksamhet via synen. 
Tågskryta Stoltsera med att av miljöskäl resa med tåg i stället för flyg. Exempel: ”Hindrar flygskammen dig från att resa bort i sommar? Tågskryter du gärna i sociala medier? Klimathotet har ändrat svenskarnas resvanor. Numera är det status att fira hemester.” (TTELA 12 juli 2019.) 
Växtbaserat kött Vegetabiliskt livsmedel som efterliknar kött till smak, utseende och konsistens. Kommentar: Översättningslån från engelskans plant-based meat. Även växtkött används i samma betydelse. 
Övervakningsekonomi System där digital information om konsumenters beteendemönster har stort ekonomiskt värde. Exempel: ”Och i en tid där övervakningen kommer från företag snarare än staten blir det egna ansvaret för att freda sitt privatliv helt avgörande. Vi lever i en övervakningsekonomi. Det är dags att vi förstår att alla uppgifter vi lämnar ifrån oss i den ekonomin är hårdvaluta.” (Corren 6 september 2019.) 

Bloggarkiv