Stig Östlund

tisdag, mars 10, 2015


I Medicinsk Vetenskap (tidskrift från Karolinska) ställs frågan till geriatrikern Francesa Mangialasche  [geriatrik = läran om åldrandets sjukdomar] "Vad ska man äta för att minska sin risk att drabbas av Alzheimer eller demens".
F M svarar: "I forskningskretsar kallar vi det ofta medelhavsmat, men det är egentligen sådan mat som rekommenderas i många länder. Det är en kost rik på frukt och grönsaker, med vegetabiliska oljor i stället för animaliskt fett, ett lågt intag av rött kött och mejeriprodukter och ett måttligt alkoholintag". Så långt känner vi till, vi som skriver och läser denna blogg. Därefter kommer frågan hur viktiga just vitaminer är. F M svarar "alla vitaminer är viktiga eftersom vi behöver dem och, förutom D-vitamin, inte kan producera dem själva.". Detta känner vi till men inte att vitaminer förebygger Alzheimers sjukdom, I F M:s fall har hon främst forskat på vitamin E. F M säger: "Vi har en studie på personer över 80 år som visar att det verkar vara viktigt att ha alla åtta olika varianter av E-vitamin som finns, och i rätt balans. De som hade högre koncentrationer av alla åtta E-vitaminerna hade en halverad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. Detta har också bekräftats av en större europeisk studie på personer 65 år eller äldre". Hur ska man få i sig vitaminerna? " Det säkraste sättet är genom maten. Det är antagligen det bästa sättet att få ett balanserat intag av alla näringsämnen. I E-VITAMINTABLETTER FINNS OFTAST BARA EN AV DE ÅTTA VARIANTERNA AV E-VITAMINERNA, ALFA-TOKOFEROL, VILKET KAN SKAPA EN OBALANS VID HÖGRE DOSER. DET HAR OCKSÅ VISAT ATT HÖGA DOSER ALFA-TOKOFEROL ÄR SKADLIGT OCH ÖKAR RISKEN FÖR HJÄRNBLÖDNING OCH DÖD. DET SÄKRASTE FÖR DEN STORA MAJORITETEN ÄR ATT FÅ I SIG NÄRINGSÄMNEN ÄR GENOM MAT INTE PILLER".




E-vitaminer finns i sötmandel, hasselnötter,vegetabiliska oljor, rapsolja, vetegroddar, övriga nötter , frön, solrosfrön,pumpafrön, gröna bladväxter och fullkornsprodukter,. E-vitaminer finns även i ägg, rotfrukter, frukt och bär, mjölk  samt margarin.

Bloggarkiv