Stig Östlund

fredag, november 19, 2010

Utökade insatser behövs i Haiti


Läkare Utan Gränser ser stora brister i insatserna mot kolera i Haiti som gör epidemin svår att kontrollera. Trots att det finns ett stort antal internationella organisationer på Haiti har insatserna mot kolera inte motsvarat behoven hos befolkningen.
Enligt landets myndigheter har 1 100 människor dött och minst 20 000 insjuknat i kolerautbrottet.
– Läkare Utan Gränser uppmanar alla grupper och organisationer i Haiti att utöka sina insatser för att möta behoven hos dem som riskerar att drabbas av kolera, säger Stefano Zannini, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Haiti.
– Fler aktörer behövs för att behandla sjuka och sätta in förebyggande insatser, särskilt som antalet fall i landet nu ökar dramatiskt. Det finns inte tid för möten och debatter – man måste agera nu.

Nu behöver följande insatser prioriteras:
-Informera befolkningen om vikten av att ha välfungerande kolerabehandlingscenter nära bostadsområden och att detta inte innebär stora risker. Det finns ett stort behov av att lugna befolkningen som är mycket rädda för sjukdomen som till nu varit helt okänd i landet.
-Tillhandahålla rent, klorinerat vatten till drabbade områden runt om i landet, samt storskalig utdelning av tvål.
-Bygga latriner och ta bort avfall på säkert sätt.
-Säkerställa att avfallshantering fungerar vid sjukvårdsinrättningar för att förebygga smittspridning.
-Inrätta lämpliga och kontrollerade avfallshanteringsplatser nära stadsområdena.
-Inrätta vätskestationer i områden där kolerafall upptäckts, där människor kan hämta vätskeersättning.
-Inrätta ett säkert och effektivt nätverk för remittering av allvarliga fall till koleracenter.
-Säkerställa att döda kroppar kan tas om hand och begravas på ett säkert sätt.

– Kolera är en sjukdom som är lätt att förebygga, säger Läkare Utan Gränsers krissamordnare Caroline Seguin.

Smittskyddsinstitutet:
Symtomen börjar med akuta mag- och tarmsymtom med riklig, vattnig avföring (kan uppgå till mer än 20 liter på ett dygn), vanligtvis dock inte kräkningar. Sedan följer snabb uttorkning som kan följas av cirkulationskollaps. Fall med mindre uttalad diarré är vanliga, speciellt hos barn, men kan förekomma även hos äldre.

Allvarliga, obehandlade fall kan avlida redan inom några timmar. Vid epidemier kan dödsfallen uppgå till 50% om behandling inte ges. Behandlingen består i första hand av att kompensera för den vätska och de salter patienten förlorar. Numera ges också ofta riktad antibiotikabehandling. Vid korrekt vätske- och saltbehandling kan dödsfallen minimeras till mindre än en procent.

Bloggarkiv