Stig Östlund

onsdag, november 24, 2010

Edvard Grieg

Återigen startar vi dagen tillsammans med kompositören Edvard Grieg från världens bästa grannland, och hans musikaliska drömmorgon.
Att med musikens hjälp så lätt kunna lämna en vinterhelvetisk morgon må anses vara mycket förmånligt.



Edvard Hagerup Grieg, Nordens meste  kompositör enligt mitt förmenande, föddes i Bergen  en försommarmorgon 1843 som måste ha varit mycket vacker.

Hans farfars far Alexander Greig (det är rätt stavning) kom från Skottland i mitten av 1700-talet. Hans mor härstammade från en gammal norsk ämbetsmannafamilj.
Edvard Grieg växte upp i en mycket musikalisk familj, och modern blev hans första musiklärare.
Den norske violinisten Ole Bull som var en god vän i familjen, förmådde föräldrarna att skicka sonen till Leizig för att få en gedigen musikutbildning på konservatoriet där.
Från det att han var 15 år och fyra år framåt, med avbrott för en lunginflammatiuon, studerade Edvard i Leipzig. Betyget var strålande, men Grieg själv ansåg att han inte hade lärt sig så värst mycket. En uppfattning som han dock ändrade efter några år.


Efter Leipzig förblev Grieg hemma, i Danmark eller på resa i Tyskland och Italien. I Danmark kom han i kontakt med stora musikpersonligheter som Gade, Hartman m fl. Störst betydelse var dock mötet med den norske tonsättaren Rikard Nordraak (bilden) som innebar att Grieg utvecklades med stormsteg. Det är  f.ö. Nordraak som har komponerat  Ja, ve elsker dette landet.


Den 11 juni 1867 gifte sig Grieg i Köpenhamn med sin kusin sopranen 
Nina Hagerup, född 1845. Paret kom att hålla konserter tillsammans i Europa
och Nina blev känd som en utmärkt tolkerska av Griegs sånger. Efter Griegs död 1907 bosatte sig den Bergenfödda Nina Hagerup Grieg  i Köpenhamn där hon avled 1935.

Våren året därpå fick paret en dotter som dock avled tretton månader senare. Paret fick aldrig något mer barn.

Griegs kompositioner under Kristianiatiden präglades i betydande egrad av samarbete med Björnstjerne Björnson som då var teaterchef vid Christiania Theater.
Hösten 1869 fick Grieg ett stipendium som tillät honom att 1870 (samma år som Rossini avled) åter göra en studieresa till Rom där han uppsökte Lizst.
1872 blir Grieg medlem av Svenska Musikaliska Akademien.
I januari 1874 ber Henrik Ibsen i ett brev från Dresden Grieg att komponera musik till dramat Peer Gynt som Ibsen hade skrivit under besök i Italien. Grieg kunde bistå Ibsen med detta då han erhöll ekonomiskt stöd av den norska staten.

1884/85 lät Grieg bygga en villa i Troldhaugen, ungefär 8 km utanför Bergen, vilken kom att bli hans hem för resten av livet där han alltid vistades när han vintertid inte var ute på konsertturne med sin hustru.
Troldhaugen är idag ett museum.


1887 Grieg besöker åter Leipzig 1887 där han på nyårsdagen 1888 träffar Tchaikovski.
Efter att ha varit sjuk länge avled Edvard Grieg  tidigt på morgonen den 9 september 1907.


Huvudsakliga källor : The International Cyclopedia of Music and Musicians och Sohlmans musiklexikon

Bloggarkiv